Hlavní obsah

Masopustní průvod projde již popáté Orlickým Záhořím

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První den měsíce března bude v Orlickém Záhoří opět veselo. Občanské sdružení Za horami zde totiž pořádá v odpoledních hodinách Masopustní veselí s pestrým programem a očekává účast tradičních masopustních masek.

Foto: Jana Matyášová

Účastníci loňského masopustního průvodu v Orlickém Záhoří.

Článek

Letos se již popáté vypraví masopustní průvod z parkoviště u hotelu Kunštát, aby potěšil obyvatele této hraniční horské obce. Organizátoři z občanského sdružení Za horami přitom vyzývají masopustníky, kteří se opravdu chystají do průvodu, aby vzali i něco dobrého na připravený masopustní povoz.

Také si nemají zapomenout zvonky, řehtačky, činely a podobné nástroje vyluzující pořádný hluk. Dívky a ženy by zase neměly zapomenout staré šminky, aby také kolemjdoucí a přihlížející průvodu poznali na vlastní kůži, co to znamená masopust.  

Tradičními maskami v masopustním průvodu bývají medvěd, bába s nůší, kobyla, nevěsta a ženich, smrtka nebo kominík a pořadatelé věří, že v Orlickém Záhoří nebudou alespoň některé z nich ani tentokrát chybět. Potom, co masopustní průvod absolvuje svoji trasu, bude na programu ochutnávka zabijačkových specialit ve výčepu u Romana. Tamtéž podpoří masopustní veselí živým hudebním vystoupením Míra a Veronika Tomanovi.   

Připomeňme si, že Masopust je třídenní svátek, ale také slavnostní období mezi Vánocemi a Postní dobou. Masopust představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami.

V minulosti (a nutno říci, že tradice se znovu oživují) během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky i svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. Poslední tři dny, tedy masopustní neděle, pondělí a úterý se nazývají končiny, ostatky a fašank. Právě tehdy se konají průvody masek, scénické výstupy a končí taneční zábavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám