Hlavní obsah

Masopustní maškary prošly Všeradicemi

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masopustnímu období a s ním spojenému průvodu masek patřila hlavní role také ve středočeských Všeradicích. Stalo se tak v sobotu 16. února.

Foto: Jana Bečková

Kajakář

Článek

Hned po obědě se pomalu scházely masopustní masky k místnímu hostinci Na Růžku. Po příchodu je očekávalo svařené víno, malé občerstvení a samozřejmě i něco ostřejšího na zahřátí před masopustním průvodem.

Obec Všeradice se nachází na Berounsku ve Středočeském kraji, asi 11 km jižně od Berouna. Ve vesnici se narodila Magdalena Dobromila Rettigová, významná česká spisovatelka, která se proslavila především Domácí kuchařkou. 

Mnoho dětí přišlo v krásných maskách - například jako čarodějnice nebo mochomůrka - a každé dostalo od organizátorů malý dáreček a pozvání na dětský karneval. Masky z řad dospělých hýřily nápady a pestrostí barev. Mohli jsme zde potkat oživlé Lego, kajakáře i s kajakem, rytíře či včelaře, ženy se převlékly za čarodějnice, ale třeba i Křemílka s Vochomůrkou.

Muzika hrála a tak nálada byla velmi příjemná. Průvod masek se vydal po vsi a navštěvoval obyvatele, všude byl odměněn pohoštěním. Prošel vsí a cestu zakončil na návsi. Pokračováním byla masopustní veselice v místním hostinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám