Hlavní obsah

Masopust ve Frýdku-Místku letos nabídne bohatší program

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masopustní jarmark se uskuteční 15. února od 8 do 16 hodin na náměstí Svobody v Místku. Připraven bude tradiční průvod masek, ale i představení kejklířů, komediantů a kouzelníků. K dobré náladě zahraje masopustní kapela. Chybět nebudou zabijačkové pochoutky a farmářské výrobky.

Foto: magistrát FM

masopust

Článek

„Masopust je označován za jeden z nejveselejších svátků v roce. Je oslavou konce zimy a začátku předjaří. Je ale taky spojován s přípravou na dlouhý půst před Velikonocemi, to znamená, že je obdobím hodování. Masopustní jarmark na náměstí bude opět ve znamení farmářských trhů a taky zabijačky. Ve stáncích budou své zboží nabízet převážně časem prověření farmáři z farmářských trhů, které město pořádá pravidelně od května do listopadu,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Na pultech stánků nebudou chybět perníčky, koláče, vdolky, ale taky sýry, med a marmelády. Široká bude i nabídka zabijačkových výrobků od ovaru a tlačenky přes jelita a jitrnice až po zabijačkovou polévku. Prodávat se budou grilované klobásy i sýry, placky, langoše, trdelníky, svařák i punče. Občerstvení bude bohaté.

Masopustní program jsme letos prodloužili oproti minulému roku o celé tři hodiny, takže potrvá až do 16 hodin. Připraveny jsou hned tři průvody masopustních masek, které projdou náměstím a jeho přilehlými uličkami. Každý, kdo se do nich v masce zapojí, dostane sladkou odměnu. Novinkou je letos také doprovodný program. Děti se mohou těšit na pohádku, pimprlové divadélko, kejklíře a komedianty i kouzla a čáry. Zajímavé bude také povídání řezníka Krkovičky o zabijačkových produktech s ukázkou porcování prasete a výrobou jelit, jitrnic i tlačenky. Na programu je od 10 hodin,“ pozval na akci náměstek primátora Jakub Míček.

Masopustní období nastává po svátku Tří králů a trvá až do Popeleční středy, kdy začíná dlouhý čtyřicetidenní půst trvající až do Velikonoc.

Nabízený sortiment: mléčné výrobky – z kozího, ovčího i kravského mléka, pečivo – perníčky, koláče, buchty, vdolky, frgály i chleby, čerstvé a uzené ryby, tlačenka, jitrnice a jelita, uzené maso, medy a marmelády, koření

Doplňkový sortiment: vařečky, škrabky, misky, ale i látkové tašky a keramické výrobky

Občerstvení: grilované maso a sýry, bramborové placky, langoše, trdelník, pražené oříšky…; zabijačkový teplý pult - prejt se zelím, ovar s hořčicí, v závěru akce zabijačková polévka za kačku

Masopustní průvod masek: vyjde v 10.00, 12.30 a 14.30 hodin z náměstí a projde přilehlými uličkami, jeho účastníci budou vyzývat k veselí všechny, které na své trase potkají.

Reklama

Výběr článků

Načítám