Hlavní obsah

Martinský trh ve Frenštátě se letos představil tak trochu jinak

Novinky, Aneta Přadková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend ve Frenštátě pod Radhoštěm patřil Martinskému trhu. Každoročně se při něm scházejí rodiny a také spousta známých. Trh se pravidelně koná na náměstí ve dvou dnech. V pátek začíná Předmartinským odpolednem a v sobotu pak nastává pravý Martinský trh známý jako frenštátský krmáš.

Foto: Aneta Přadková

Náměstí i letos provonělo mnoho jídelních specialit.

Článek

Podívat se na svatého Martina na bílém koni, na trh s rukodělnými výrobky nebo snad i poslechnout si hudbu středověké kapely Bakchus složené z hudebníků z Prahy a Brna, přijelo i letos do Frenštátu na několik stovek lidí. Přestože Martinský trh se stejně jako loni stal příležitostí pro předvánoční nákupy, ta pravá jarmareční vášeň už dnes mezi lidmi až tolik nevládne.

„Kdysi to fungovalo tak, že nikde jinde než na trhu jste podobné výrobky a produkty nesehnali. Ale dnes už trhy nejsou v tomto směru tak ojedinělé, protože téměř všechno se dá koupit i všude jinde v obchodech, mnohdy také levněji,“ myslí si Marie Káňová, která na trh každoročně přijíždí až z Pardubického kraje.

Právě z různých míst republiky jezdí za svými rodinami do Frenštátu příbuzní, rodiče, tety a strýcové. Proto při sobotním veselí potkáte na trhu i velkou spoustu hostů. Obyvatelé města se proto na náměstí scházejí spíše den předem, a to na Předmartinském odpoledni.

„V pátek je to takový neoficiální sraz, kde můžu potkat známé a přátele, s kterými se běžně nevidím celý rok. A právě proto, že je to pátek odpoledne, tak se tu často schází i pracovní kolektivy. Je to taková jistota, že ti lidi budou mít čas,“ řekla místní Jessica Špačková. Pátek je podle ní hlavním dnem ochutnávání vařonek, medovin i dalších specialit a sobota pak předně dnem pro děti.

Součástí trhu byly i letos dvě soutěže, a to O nejlepší vařonku a O nejlepší recepturu na svatomartinskou husu. „Vyhlášení nejlepší vařonky bylo pomyslným vrcholem pátečního programu. Do soutěže se přihlásilo devatenáct týmů,“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska Marian Žárský v tiskové zprávě.

Vařonku, tedy teplý sladký alkoholický nápoj z kořalky režné nebo rumu, hodnotila tříčlenná porota pod vedením tajemníka Petra Kubenky. Zvítězila nakonec Mořkovská vařonka Jiřího Geryka. Druhé místo obsadil Jaroslav Špaček a místo třetí pak Radomír Štěpánek.

Cenu pro vítěze O nejlepší recepturu na svatomartinskou husu pak předal v sobotu sám svatý Martin. Ze sedmi receptur byla vybrána Marinovaná svatomartinská husa, rolovaný bramborový knedlík, voňavé červené zelí a jablečné bílé zelí. S tímto receptem se vítězkou stala Ludmila Klimovská a kolektiv seniorek Domova Hortenzie.

Ačkoli svatomartinské trhy se v listopadu pořádají v mnoha městech České republiky, právě ve Frenštátě pod Radhoštěm je to ta pravá tradice. Postavu svatého Martina má totiž město ve svých symbolech, hlavně pak ve znaku, kde Martin sedí na zlatém stolci, v pravé ruce drží zlatou berlu a levicí žehná. Na opěradlech stolce stojí dvě odvrácené stříbrné husy se zlatou zbrojí hledící k biskupovi.

Legenda praví, že svatý Martin byl původně římský voják, později misionář a biskup ve francouzském Tours. Podle legendy světec nechtěl přijmout biskupskou hodnost a schoval se mezi husami. Proto je tradičním krmášovým menu ve Frenštátě pečená husa s knedlíkem a se zelím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám