Hlavní obsah

Martin Matzke si ze Spa přivezl osm bodů a cenné zkušenosti

Novinky, Karel Kubeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctého května začal závodní víkend cestovních automobilů ADAC GT Masters v belgickém Spa. Roudnický jezdec Martin Matzke společně s německým kolegou Yelmerem Buurmanem usedli v týmu Vita4One do vozu BMW Z4 GT3 a dokázali obstát v těžké konkurenci v závodním poli.

Foto: Petr Frýba

Startovní pole na okruhu ve SPA

Článek

Patnácté a šesté místo. Taková je závěrečná bilance obou závodníků. Pro tuto posádku se jednalo o první společné vystoupení, které mělo posloužit především jako příprava na tradiční 24hodinový závod. Ten se na této trati pojede o posledním červencovém víkendu.

„Dá se říci, že o výsledku sobotního závodu rozhodlo sedm vteřin, protože právě sedm vteřin scházelo do začátku předepsaného časového okna pro povinné střídání jezdců.

Yelmer se po výměně vrátil zpět na trať na deváté pozici. To, že jsme střídali před započetím stanoveného časového limitu, nám ale po pár kolech přineslo penalizaci stop, což zapříčinilo náš propad na konec druhé desítky. Yelmerovi se do konce závodu podařilo získat pár pozic zpět, ale na lepší výsledek, než bylo patnácté místo, to již nestačilo,“ popisuje Matzke první sobotní závod.

Tento závod potvrdil, že Matzke s Buurmanem mají rychlost na to, aby se poprali o umístění v TOP 5. To ostatně potvrdil také výsledek nedělního závodu, ve kterém byla posádka černozeleného BMW Z4 GT3 klasifikována na šestém místě. Závod na mokru rozjížděl Yelmer Buurman, a před Matzkeho stintem tým intenzivně řešil, jaké pneumatiky obout, protože trať v té době začala osychat.

Nakonec jel Matzke na mokrých pneumatikách, což se v závěru závodu ukázalo jako správná volba, protože trať osychala velmi pomalu a jezdci, kteří přezuli na suché pneumatiky, získali výhodu až v posledních třech kolech. V této fázi závodu již další zastávka v boxech nepřicházela v úvahu, což znamenalo, že bylo nutné udržet pneumatiky na správné provozní teplotě.

Martin Matzke tento úkol zvládnul na výbornou, dokázal zajíždět časy srovnatelné s jezdci na předních pozicích a  projel cílem na pěkném šestém místě. Za tento výkon si se svým týmovým kolegou připsal prvních osm bodů do tabulky průběžného hodnocení šampionátu ADAC GT Masters.

„Věděl jsem, že Spa je nádherné, rychlá trať a musím říci, že se mi zde velice líbilo. Škoda jen, že jsme neměli dostatek zkušeností s pneumatikami Yokohama, které se používají v ADAC GT Masters. V Blancpain Endurance Series se používají pneumatiky jiného výrobce, což pro nás znamenalo, že jsme s nastavením vozu začínali téměř od nuly. Na druhé straně mi tento víkend přinesl řadu cenných zkušeností, kterých budu moci využít v průběhu červencového čtyřiadvacetihodinového závodu,“ uzavřel Matzke hodnocení víkendu v belgickém Spa.

Jeho i celý tým nyní čekají přípravy na další závod v Blancpain Endurance Series, který se uskuteční již za necelé tři týdny na britském Silverstone.

Reklama

Výběr článků

Načítám