Hlavní obsah

Markéta Urbanová a Ján Jaroš představují v rožnovské CreArs svá díla

Novinky, Luboš Gassmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rožnovská výstavní a prodejní síň CreArs zve příznivce výtvarného umění na výstavu šerosvitných obrazů Markéty Urbanové a na prostorové objekty Jána Jaroše.

Foto: Luboš Gassmann
Článek

Ján Jaroš studoval turnovskou SUPŠ obor zlatník - stříbrník a poté absolvoval pražskou VŠUP v Praze v atelieru průmyslového designu III. Mimo svou uměleckou tvorbu se věnuje také průmyslovému designu a spolupracuje či spolupracoval s předními českými výtvarníky, jako jsou Rony Plesl, Bořek Šípek či René Roubíček.

O své tvorbě autor sám říká: „Stěžejní polohou mé práce je navrhování designových produktů s přesahem jak do volnější roviny, tak striktního prostředí průmyslového designu. Pro mou práci se od počátku staly charakteristické dva typy materiálů - kov a sklo, se kterými pracuji ať v čisté podobě, nebo v jejich kombinacích.”

Výtvarnice Markéta Urbanová taktéž studovala SUPŠ v Turnově obor zlatník. Následně absolvovala studium klasické malby v ateliéru profesora Zdeňka Berana na pražské AVU (1997 – 2003), kde od roku 2005 působí jako odborná asistentka. Její dílo lze zařadit ke směru tzv. "Stuckismu", jehož hlavní myšlenka je obrana především figurativní malby oproti konceptuálnímu umění.

Výraznou předností je autorčina schopnost vytvářet široké a velmi různorodé spektrum uměleckých děl. Její tvorba pokrývá malbu figurální, krajinu i abstraktní polohy. Její ranější díla lze charakterizovat jako "temnosvitné" s důrazem na hyperrealismus, avšak v současné tvorbě je patrný jisté zdánlivé odlehčení a také změna práce se světlem. Zdá se, že autorka směřuje k symbolistnímu pojetí, které postmoderním způsobem kombinuje zdánlivě protikladné motivy a vnáší do obrazů tajemný náboj. Vším se prolíná linie zmaru, zklamaného očekávání a deziluze.

Výstava bude v rožnovské CreArs otevřena do 1. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám