Hlavní obsah

Markéta Irglová představí ve Valašském Meziříčí nové album Muna

Novinky, Ondřej Smolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři roky po svém debutovém albu ANAR nahrála Markéta Irglová, jediná česká ženská držitelka Oscara, své druhé album MUNA a vzápětí vyrazila na turné. Jednou ze tří zastávek v České republice bude 9. listopadu i valašskomeziříčský velký sál Kulturního zařízení.

Foto: Promo_ foto Hordur Sweisson
Článek

„Rodný Valmez se snažím, jak to jen jde, při svém hraní v Evropě, nevynechat. Nejen proto, že je tady vždy skvělé a vstřícné publikum, ale taky abych se mohla projít po městě, alespoň na chvilku potkat s rodinou a kamarády a na chvíli pohrát se svým psem,” říká Markéta ke svému hraní ve Valašském Meziříčí.

Kritiky velmi vlídně až nadšeně přijímané nové album MUNA (islandsky rozvzpomínat si) přináší jedenáct autorských písní v bohatším aranžmá a širším nástrojovém osazení než u debutového alba ANAR. Dokládá nejen autorský potenciál Markéty Irglové, ale také její schopnost tvůrčího vývoje.

album navazuje na romanticko-folkový debut, v řadě písní však Irglová tyto hranice prvního alba překračuje a dostává se do poloh dříve netušených, kde se potkává rocková hudba s etnickými vlivy Orientu.

Zatímco ANAR obsahově osciloval mezi intimními zpověďmi a ohlédnutími za obdobím kolem oscarového dění a hektickými roky po něm, MUNA je spíše dokumentem o hledání vnitřního světa a duchovních cest, smyslu dění i samotného hledání.

Písně Irglová převážně napsala během jednoho roku života v New Yorku, ale v průběhu šestiměsíční studiové práce na Islandu doslova prosákly mystickou atmosférou tohoto ztraceného ostrova, a to i díky participaci místních hudebníků, lokacím, kde se nahrávalo a především invenci producenta Mio Thorissona. Jedním z hudebníků, který zásadně ovlivnil zvuk desky, je Shahzad Ismaily. Tento baskytarista, perkusionista, banjista a experimentátor nahrával mj. S Tomem Waitsem, Lou Reedem, Laurie Anderson nebo Yoko Ono.

Koncert s kapelou ve složení Rob Bochnik, Joe Doyle a Aida Shahgashemi představí jak nové písně, tak i dřívější Markétinu tvorbu. Posluchačům se tak s měsíčním předstihem dostane laskavého hudebního pohlazení a naladění do předvánoční atmosféry. Návštěvníci by si neměli nechat ujít ani úvod koncertu, o který se postará výjimečná americko-izraelská písničkářka Rosi Golan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám