Hlavní obsah

Mařák a Mařákovci se prezentují ve Výtvarném centru Chagall Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Obrazy na výstavě ve Výtvarném centru Chagall Ostrava pod názvem Mařák a Mařákovci pocházejí ze tří soukromých sbírek. Galerie prezentuje 96 uměleckých děl Julia Mařáka a jeho žáků z období konce devatenáctého a začátku dvacátého století.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Mařák a Mařákovci...: Julis Mařák, Les, 9.1.2014

Článek

Výtvarné centrum Chagall patří k nejstarším soukromým galeriím v Ostravě. Bylo založeno v roce 1990. Centrum vede jeho ředitel a vlastník PhDr. Petr Pavliňák. Ten také, po úvodním hudebním zážitku flétnového kvarteta Hany, Zuzany, Kristýny a Zuzany z Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě, přivítal ve čtvrtek 9. ledna účastníky vernisáže souborné prodejní výstavy Mařák a Mařákovci ze soukromých sbírek.

S životem a dílem Julia Mařáka (29. 3. 1832 - 8. 10. 1899), s jeho tvůrčí prací a především s jeho pedagogickou činností seznámil přítomné v odborném výkladu Ing. Jan Světlík, mecenáš umění a generální ředitel VÍTKOVICE Machinery Group Ostrava.

Na vernisáži se ve dvou poschodích Galerie Chagall sešlo 96 obrazů Julia Mařáka a jeho žáků, které Mařák učil na pražské akademii v ateliéru krajiny. K vidění jsou obrazy Stanislava Lolka, Jaroslava Panušky, Aloise Kalvody, Oto Bubeníčka, Antonína Slavíčka, Františka Kavána a dalších.

„Výstava chce veřejnosti zpřístupnit zlomek toho, co české sbírky soustřeďují. Je anonymní, neboť doba ještě neumožňuje, ze zcela pochopitelných důvodů, veřejně prezentovat jejich majitele. Zůstane tedy ochuzena o jeden významný faktografický údaj, který však kvalitu prezentované kolekce nemůže snížit,” napsal mimo jiné do katalogu k výstavě PhDr. Petr Pavliňák.

Výtvarné centrum Chagall Ostrava se nachází v Repinové ulici č. 16, kousek od zastávky tramvají 1, 2, 8, 11, 14, 18. Výstava potrvá do 5. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám