Hlavní obsah

Maňáskem přelstili při krmení mládě na životě ohrožené krasky jávské

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ptáky jsme krátký, zpívá Janek Ledecký v jedné své písni. Ale i na ptáky se dá vyzrát, názorně to předvádějí při krmení mláděte jednoho z nejohroženějších ptáků planety krasky krátkoocasé jávské. Krmí ho pomocí maňáska. Kraska patří nejvzácnějším a nejohroženějším ptákům světa.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Maňásek v barvách matky pomáhá při krmení mláděte

Článek

Pražská zoologická zahrada se pyšní nejen její nejpočetnější zdokumentovanou snůškou na světě, ale v posledních letech tohoto pěvce také pravidelně odchovává. 

Maňásek v barvách matky 

„U krkavcovitých ptáků, mezi které patří i krasky, dochází k tzv. vtištění. Při umělém odchovu by se mláděti vtisknul člověk a pro další chov by tak bylo ztraceno,“ říká kurátor chovu ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl. „Při použití maňáska imitujícího dospělou krasku k tomuto chybnému vtištění nedochází a může se tak podařit odchovat mládě se správnými návyky.“

Maňásek nemusí být věrnou kopií dospělé krasky. Nesmí mu chybět signální znaky, na které mláďata reagují: zejména výrazný červený zobák a černé okolí očí na jasně zeleném podkladu.

Počítají se na desítky jedinců

Počty krasek krátkoocasých jávských, nejkrásnějších „strak“ světa, dramaticky klesají. Aktuálně jde o jednoho z nejohroženějších ptáků; podle posledních odhadů žije ve volné přírodě méně než 50 jedinců, zhruba stejný počet je evidován v lidské péči.

„Proto patří k šesti vlajkovým druhům kampaně Silent Forest (Tichý prales) zaměřené na ohrožené pěvce jihovýchodní Asie,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Při jejich ochraně sehrává Zoo Praha významnou roli nejen díky svým úspěchům v chovu krasek či sojkovců, ale také díky organizační práci a podpoře ochranářských projektů přímo v Asii.“

Reklama

Výběr článků

Načítám