Hlavní obsah

Máme v krvi železo ze supernov? V Techmanii i o tom pohovoří švýcarský astronom

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme v krvi železo ze supernov? I tomuto tématu se bude věnovat dr. Bruno Leibundgut, přední evropský astronom, který vystoupí se svou přednáškou v prostorách prvního 3D Planetária v České republice.

Foto: Techmania Science Center

Švýcarský astronom dr. Bruno Leibundgut se podílel na vývoji nejvýkonnějšího dalekohledu světa VLT a přispěl k objevu zrychleného rozpínání vesmíru.

Článek

Populárně-vzdělávací přednáška pro širokou veřejnost s názvem Vznik prvků se v areálu plzeňské Techmanie uskuteční 20. února od 18:00 do 20:00 hodin.

„Doktor Bruno Leibundgut je významný evropský vědec, bývalý ředitel Evropské jižní observatoře (ESO) a pro nás je velkou poctou, že si za místo své přednášky zvolil právě naše planetárium. Doktor Leibundgut se ve své plzeňské přednášce bude věnovat tomu, jak po Velkém třesku vznikly jednotlivé prvky, jako je kyslík nebo uhlík, základní stavební kameny jakýchkoliv forem života,” uvedl astronom Techmania Science Center Tomáš Meiser.

Švýcarský astronom dr. Bruno Leibundgut se mj. podílel na vývoji nejvýkonnějšího dalekohledu světa VLT (Very Large Telescope) a přispěl např. k objevu zrychleného rozpínání vesmíru. V České republice přednese pouze dvě přednášky: na Akademii věd České republiky a právě v plzeňské Techmanii.

Bruno Leibundgut zavede účastníky své přednášky k počátkům vzniku vesmíru. Ukáže, že těžší prvky vznikaly z hvězdných explozí, supernov, kde hustota a obrovská teplota vedla ke stvoření prvků těžších než železo.

Přednáška Vznik prvků. Máme v krvi železo ze supernov? se uskuteční v hlavní promítací kupoli 3D Planetária v Techmanii. Kapacita sálu je 100 míst. Science center přednášku pořádá ve spolupráci s evropskou informační kanceláří Europe Direct Plzeň. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám