Hlavní obsah

Malování na vodě a kaligrafie v Muzeu klasického knihařství

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 29. března se v Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích uskuteční setkání nad vodní hladinou – malování starobylou tureckou technikou ebru pod vedením Šárky Duran. Zároveň se tu představí turecký umělec – kaligrafik, který návštěvníkům na přání vytvoří krásný nápis.

Foto: Eugenie Hančarová

Snímání obrazu z vodní hladiny

Článek

Před Velikonoci se dají malovat nejen kraslice, ale také obrazy, jejichž podobu vám pomůže vytvarovat voda. A proto se obrázek vždy podaří. Šárka Duran se umění ebru, malování na vodní hladině, naučila přímo od velkých tureckých mistrů. Nyní si pod jejím dohledem tuto pozoruhodnou techniku mohou zkusit všichni, malí i velcí.

Zároveň tu umělec Mehmet Nuri Űnver předvede tvorbu krásného písma. Napíše, vlastně namaluje, nápis podle vašeho přání – na krásný velký papír, nebo nadepíše třeba vizitku, přáníčko, první list zápisníku.

Oba budou v Muzeu klasického knihařství 29. března v době od 10 do 16 hodin. Aby se všichni zájemci nenakupili najednou, ale vystřídali, je nutné se předem přihlásit na kontaktech muzea a zamluvit si určitou hodinu. Na kaligrafii si lze přinést svůj vlastní podklad, třeba knihu, zápisník, je také možnost různé materiály či zápisníky zakoupit na místě.

Před nebo po účasti na tomto workshopu si ještě naplánujte prohlídku muzejní expozice včetně původní knihařské dílny. Patří k ní rovněž nejnovější výstava – výběr barevných linorytů Pavla Piekara, na nichž zachytil tváře významných českých umělců, často spojených s historií zdejší knihařské dílny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám