Hlavní obsah

Malíře Jaroslava Svobodu těší, že může vystavovat v dobříšském zámku

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při svých cestách do jižních Čech projížděl malíř Jaroslav Svoboda často kolem zámku Dobříš. Několikrát rokokovou stavbu osobně navštívil, mimo jiné i jako scénograf při natáčení televizních pořadů.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Vedle volných kreseb aktů jsou na výstavě k vidění také Svobodovy abstraktní akvarelové kompozice

Článek

„Zámek s francouzským parkem mě velmi okouzlily, už tehdy jsem si řekl, že bych tady rád vystavil svoji tvorbu,“ říká. Nyní se již druhým měsícem koná výstava Jaroslava Svobody Akty a akvarely v zámecké Galerii JCM.

„Jsem velmi rád, že jsem mohl výstavu zrealizovat v takovém hezkém prostředí,“ podotkl Svoboda.

Akademický malíř a scénograf se věnuje kresbě aktů téměř celý život, podle jeho slov jde o nejpůvabnější objekt vhodný k uměleckému ztvárnění. Na výstavě představuje i několik děl ze soukromé sbírky, zájemci si mohou obrazy také zakoupit.

Scénograf televizních pořadů

Vedle volných kreseb aktů jsou na výstavě k vidění také Svobodovy abstraktní akvarelové kompozice, ve své tvorbě se totiž věnuje široké škále výtvarných činností. „Zabývám se rovněž grafikou, malbou, kaligrafií, designem a již zmíněnou scénografií,“ prozradil umělec, který žije a tvoří v Praze a jehož díla jsou zastoupena v mnoha domácích i zahraničních sbírkách.

Jeho tvorbu zná – možná nevědomky – pravděpodobně každý, kdo si občas zapne televizi. Osmapadesátiletý Jaroslav Svoboda je totiž autorem mnoha scénografií k pořadům jako například Česká Miss, Zázraky přírody, Pomozte dětem, Týtý či StarDance.

Stálá expozice rodinných obrazů

Galerie JCM na zámku Dobříš je otevřena veřejnosti od roku 2010. Vedle pravidelných tematických výstav, které se zde konají několikrát do roka, jsou její součástí obrazy ze sbírky rodiny Colloredo-Mannsfeld, které byly na Dobříš převezeny ze zámku v Opočně.

Výstava Akty a akvarely je k vidění denně od 10 do 16 hodin až do 1. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám