Hlavní obsah

Malíř Pavel Filin si ve výstavní galerii na zámku Dobříš pohraje s emocemi

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Výstavní galerii na zámku Dobříš zaplaví v podzimních měsících vlna emocí. Plejádu pocitů a nálad navodí v návštěvnících od září do listopadu obrazy malíře Pavla Filina, které namaloval specifickou metodou špachtle.

Foto: Pavel Filin

Tvorba umělce, který od roku 2005 žije v Teplicích, obrahuje zejména portréty.

Článek

Výstava Emoce v pohybu začne v Galerii JCM ve čtvrtek 4. září slavnostní vernisáží od 18 hodin. Pavel Filin, který vystudoval Malířskou akademii v Rusku, představí na zámku Dobříš svoji tvorbu, kterou zastupují kresby i grafiky, především pak ale olejomalby malované špachtlí. V Galerii JCM bude k vidění na třicet Filinových děl.

„Technika špachtle je docela odlišná od techniky pomocí štětce a na první pohled může vypadat trochu nezvykle. S malířskou špachtlí však můžete plátno pokrýt rychlou řadou úderů. Nutí umělce pracovat sebejistě, spolehlivě a vytváří úžasně krásné barevné efekty,“ sdělil Pavel Filin.

Obnaženost lidských charakterů

Tvorba umělce, který od roku 2005 žije v Teplicích, zahrnuje zejména portréty, rád experimentuje ale také s krajinami, městy či zátiším. Na obrazech zachycuje lidské charaktery, jeho díla tak vybízejí k zamyšlení a různým interpretacím. Reflektuje to i název celé výstavy.

„Pavel Filin dokáže do jednoho obrazu vtisknout ne jeden, ale celou plejádu protichůdných pocitů. A protiklady spouští myšlenkový proces. Mínus a plus se přitahuje, černá a bílá vytváří kontrast. Obrazy se sice pohybovat neumí, ale dokáží spustit dynamický proces uvnitř nás. Dokáží osvěžit zapomenuté sny, nebo vyvolat dávno zapomenuté pocity,“ uvedl kurátor výstavy Richard Tlaskal.

Podle jeho slov nutí zdánlivě hrubá metoda malování špachtlí malíře k k přímočařejšímu vyjádření, bez vizuálních jemností realistické malby. „V obrazech Pavla Filina je ale spousta jemných nuancí, které nevidíte, jen je cítíte. Tato schopnost se nedá naučit na žádné škole na světě, člověk se s ní rodí. Jen velmi malé procento nadaných smrtelníků dokáže prolomit mantinely naší dimenze a Pavel Filin patří bezesporu mezi ně,“ dodal Tlaskal.

Při práci na portrétní a figurální malbě studoval zároveň Pavel Filin anatomii člověka. Podle jeho slov nepotřebuje obraz žádný „literární“ výklad či komentář, protože je sám o sobě nositelem veškerých informací. „Je to výtvarné umění a to působí jen a pouze vizuálně,“ říká autor, který podle svých slov nemusí tvorbu čerpat náměty, stačí mu jen vnímat tisíce podnětů ze života a snů kolem nás.

Výstava obrazů Pavla Filina s názvem Emoce v pohybu začíná v Galerii JCM na zámku Dobříš vernisáží 4. září. K vidění bude až do konce listopadu, přístupna je denně od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám