Hlavní obsah

Malenovický hrad má opravené předhradí

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejvýznamnějších historických památek Zlínska – hrad Malenovice vstupuje do nové sezóny s výrazným vylepšením komfortu pro návštěvníky. Jeho brány se pro veřejnost otevřou v sobotu 2. dubna v deset hodin dopoledne.

Foto: Archív MJVM

Nově opravené předhradí hradu Malenovice

Článek

Od loňského května zde probíhala rozsáhlá rekonstrukce budovy předhradí. „Nyní má hrad novou pokladnu se zázemím pro zaměstnance, prostor pro občerstvení návštěvníků s nápojovým a svačinkovým automatem a nově vybudované sociální zařízení pro muže, ženy a zdravotně postižené,“ vyjmenoval Antonín Sobek, ředitel Muzea jihovýchodní Moravy, které hrad spravuje. Investorem rekonstrukce byl Zlínský kraj a stavební úpravy přišly na téměř sedm milionů korun.

„Děláme vše proto, aby hrad Malenovice přestal být „popelkou“ mezi památkami Zlínského kraje, ale aby zaslouženě přitahoval větší pozornost návštěvníků. V sobotu v deset dopoledne se hrány hradu otevřou pro veřejnost. V každou celou hodinu je plánována prohlídka a v 15 hodin vystoupí před hradem skupina historického šermu Revertar. Navíc první návštěvník letošní sezóny získá dárek,“ pozval výletníky kastelán Luděk Bubeník.

Hrad Malenovice má ideální polohu – pouhých šest kilometrů od centra Zlína a je dostupný buď linkami MHD, anebo značenou nenáročnou trasou lesem, kterou zvládnou i senioři nebo rodiny s malými dětmi.

Návštěvníci se mohou seznámit třeba s hradními interiéry – malovaným sálem s pozdně gotickou klenbou a dochovanými nápisy z 1. poloviny 16. století, domácí kaplí s malbami z poloviny 18. století a dalšími. V prostorách hradu mají své stálé místo i další expozice: Hrady jihovýchodní Moravy, Štemberkové v Malenovicích a Pohořelicích, Řemesla starých Malenovic a expozice Dřevo, proutí, sláma v nedaleké Hájence.

Otvírací doba:

Duben a říjen: sobota a neděle 10 - 12 a 13 - 16 hodin (úterý až pátek pouze objednané návštěvy)

Květen až září: otevřeno denně mimo pondělí 10 - 12 a 13 - 17 hod.

Vstupné na hrad:

Dospělí 50 Kč, studenti, důchodci 30 Kč děti od 6 do 15 let 20 Kč, děti do 6 let 5 Kč

Rodinný pas 70 Kč, rodinné vstupné 2 dospělí + 2 děti 110 Kč,  ZTP 20 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám