Hlavní obsah

Malá stáj Na Srdéčku se bude rvát o vítězství ve Velké pardubické

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 122. Velká pardubická se poběží v sobotu 13. října. V poli třiadvaceti koní jsou dva z Irska a po jednom z Velké Británie a Slovenska. Malou stáj z Hvozdu na Olomoucku, patřící Stanislavu Popelkovi, budou reprezentovat sedmiletý Nikas s Petrem Tůmou a jedenáctiletý matador Mandarino s Pavlem Kašným.

Foto: Archiv Stanislav Popelka

Sedmiletý hnědák Nikas je nadějí hvozdecké stáje

Článek

V sobotu odpoledne se pardubické dostihové závodiště stane dějištěm každoročního vrcholu dostihové sezony. Na start 122. ročníku Velké pardubické se postaví i vloni pátý Mandarino a sedmiletý nováček Nikas, svěřenci trenéra Stanislava Popelky, vlastnícího stáj Na Srdéčku. Ten ale do Pardubic poveze koní osm. Křišťálový pohár poběží pětiletí Sun Belina a Čáriray, v Ceně ČASCH dostane možnost čtyřletý Saluti, Poplerův memoriál si střihnou šestiletí Cudna Sprawa a Bordeland a Cena Labe čeká na osmiletou hnědku Godeu. 

Do Velké Stanislav Popelka původně přihlásil pět koní, ale jejich účast přehodnotil a vyslal je do jiných dostihů. „Nechtěli jsme na start postavit víc koní než Holčák nebo Váňa,“ usmívá se jeden z nejúspěšnějších trenérů a chovatelů koní v České republice. Z jeho vlastního chovu totiž pochází nejen Mandarino, ale i Hirsch, který ve Velké skončil v roce 2008 druhý za vynikající bělkou Sixteen.

Mandarino se před 11 lety narodil právě na Srdéčku jedinečné klisně Měsť, která Stanislavu Popelkovi dodnes přináší chovatelské úspěchy. V minulosti si udělal renomé jako trojnásobný hrdina prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem, v letošním vrcholu sezóny navazuje na dvě čtvrtá a jedno páté místo.

"Je symbolem spolehlivosti. Ve všech překážkových startech na území České republiky se totiž zatím dostal do cíle, nedokončil jen v Meranu a Bratislavě," říká Stanislav Popelka o svém oblíbenci, který se do Velké postaví po úspěchu v srpnové kvalifikaci, kdy proběhl cílem jako šestý a šest délek za sebou nechal rivalku Sixteen. Do jeho sedla se vyhoupne stejně jako vloni žokej Pavel Kašný, který patří více než dvě desetiletí k našim nejlepším překážkovým jezdcům. Ve Velké pardubické startoval devětkrát, nejlépe byl s Eliškou Přemyslovnou třetí a dvakrát se umístil pátý, vloni právě s Mandarinem.

Sedmiletý hnědák Nikas se narodil jen kousek od Pardubic, v Kunětické Hoře a poslední dva roky běhá zejména tady. "Loni při sedmi startech dvakrát zvítězil, třikrát se umístil a v říjnu zvítězil v Ceně Labe. Letos skončil v kvalifikační Velké ceně města Pardubice sedmý, naposledy v září v dostihu na 4700 metrů podlehl pouze nadějnému Cherwickovi," dodal Popelka.

Jezdec Petr Tůma, který bude ve Velké Nikasovým partnerem, má letos mimořádně úspěšnou sezónu, v ČR zaznamenal šest vítězství a se čtyřmi úspěchy má na dosah titul překážkového šampiona na Slovensku. Ve Velké pardubické již jednou startoval, ale s Montgomerym dostih nedokončil.

A jaké má Stanislav Popelka před pardubickým mítinkem přání? „Když všichni naši koně v pořádku dokončí a budou zdraví i týden po dostizích, budu spokojen. A pokud by se k tomu povedlo nějaké umístění, bude to samozřejmě o to lepší," dodal.

Takže až v sobotu odpoledne usednete k televizním obrazovkám, držte i vy pěsti koním ze Srdéčka. Zaslouží si to stejně jako všichni, kdo se o ně v údolíčku u Hvozdu starají. Velká pardubická odstartuje v 16.25 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám