Hlavní obsah

Mají čarodějnice tašku? Přijďte si ji do Mníšku pod Brdy vyrobit

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 30. dubna se koná v předzámčí Mníšku pod Brdy upalování i módní přehlídka čarodějnic a pro tvořivé z nich se otevře na nádvoří zámku čarodějnický výtvarný ateliér. Víte, jak vypadá čarodějnická taška? Přijďte si ji k nám vyrobit, ať neodcházíte s prázdnou.

Foto: Anna Čelouchová

Mají čarodějnice zavazadlo? Stačí aspoň malá čarodějnická taška.

Článek

Blíží se filipojakubská noc a čarodějnice se chystají ke svému sletu. Jistě se fintí a zdobí, aby byly nejošklivější ze všech, protože tak to u správných čarodějnic chodí. 

Všechny čarodějnice, čarodějové, ježibaby a ježidědové, jste očekáváni ve čtvrtek 30. dubna od 17 hodin před zámkem Mníškem, kde je připraveno zábavné odpoledne, podvečer i večer. Program je plánován až do 22 hodin a těšit se můžete na čarodějnické pokusy, opékání buřtů, soutěž o nejčarodějnější čarodějnickou masku a samozřejmě na velkou vatru s velkým ohněm. Ten nám pomůže odehnat všechny případné chmury, zlé síly, čarodějnice a jiné škodlivé bytosti, které by snad chtěly páchat nějaké nedobré skutky. Chybět nebude ani čarodějnické překvapení, diskotéka, hry, tanec i občerstvení.

Ten, kdo se u ohně málo ohřeje, nechť projde po mostě a vstoupí branou do zámku. Pro šikovné čarodějníky a čarodějnice bude hned od 17 hodin otevřen čarodějnický ateliér.

Víte, že i čarodějnické bytosti potřebují nějaké zavazadlo? Vždyť kolikrát létají na velké vzdálenosti a musí mít kam si uložit své věci. Jaké? Odpudivého zvířecího mazlíčka jako jsou pavouci, krysy, hadi nebo štíři, černou zubní pastu, kdyby ještě neměly žádné zuby vypadané, čarodějnický řidičský průkaz skupiny Š čili na košťata anebo letecké povolení pro průlet ďábelskou zónou. Že jste přišli s prázdnou? V zámecké výtvarné dílně si můžete takovou speciální čarodějnickou tašku vyrobit. A kromě ní i čarodějnický hrníček nebo příruční strašidýlko.

Zdá se vám, že je všude plno ošklivých a odpudivých čarodějnic? Tak to si můžete spravit chuť v zámecké expozici plné princezen a šlechticů. Na malé výstavce o historii módy, která se pro všechny otevře také v 17 hodin, nespatříte šaty plné děr a záplat, ale malé šatečky plné zlata, květin a výšivek. Na 77 panenkách, které představují známé i neznámé historické osobnosti, uvidíte vývoj odívání, zajímavé trendy i zvláštní módní výstřelky od dob starověkého Egypta až po současnost.

Říká vám něco jméno Perchta z Rožmberka? Určitě ano, vždyť je to známá Bílá paní. Ale než se z ní stal duch, nosila i šaty jiných barev. Jakou barvu si zvolila u nás?

Reklama

Výběr článků

Načítám