Hlavní obsah

Magistrát odmítá úvahy hejtmana o přemístění nemocnice ze Zlína

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada města Zlína odmítá úvahy hejtmana Jiřího Čunka na přemístění Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) mimo město. Je přesvědčena, že obyvatelé i návštěvníci největšího města v regionu musí mít k dispozici plnohodnotné zdravotnické zařízení.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Krajská nemocnice T. Bati.

Článek

„Vyzývá představitele Zlínského kraje, aby spíše řešili koncepci a fungování největší nemocnice v regionu, zlepšování poskytovaných služeb a trvalý návrat ekonomiky do plusových čísel. Radnice reaguje na informace, že kraj, zřizovatel KNTB, zvažuje její přemístění ze Zlína,“ sdělil v úterý 5. prosince její mluvčí Zdeněk Dvořák. 

Nemocnice má podle primátora Miroslava Adámka smysl pouze ve Zlíně, kde do ní mají pacienti i většina zaměstnanců nejblíže. „A při léčení akutních případů jde o čas mnohdy především. Převážení vážných stavů třeba někam k Holešovu si nedokážu ani představit. Jako lékař i primátor tohle odmítám, stejně jako celá městská rada,“ vzkázal.

Město bude sledovat i snahy omezovat rozsah služeb nemocnice. Chápe sice stanovisko, že u některých specializací může být výhodnější jejich zajišťování ve spolupráci s okolními, pro tyto účely lépe vybavenými zdravotnickými zařízeními, dít se tak musí ale na základě dlouhodobě promyšlené koncepce.

Město pomáhá KNTB dlouhodobě. Vyčlenilo byty pro zdravotnický personál, podporuje projekty vylepšující její vybavení a funkčnost, dárcovství krve a různé charitativní akce. Připravuje dopravní opatření pro zvýšení dostupnosti KNTB, vznik nových parkovacích míst na Havlíčkově nábřeží, výstavbu cyklostezky, zavedení MHD do areálu. 

Hejtman Jiří Čunek vydal v úterý 5. prosince prohlášení, v němž reaguje na vyjádření zlínské rady.

„Tak to v politice chodí. Mnozí politici vymyslí virtuální problém, a pak proti němu bojují. Na základě dotazu, jak budeme postupovat v Baťově nemocnici, jsem odpověděl, že v tuto chvíli projektanti zvažují několik variant. Je to vybudování centrálního objektu za zhruba 2 miliardy korun ve stávající nemocnici, nebo také na jiném místě ve Zlíně,“ uvedl.

Připustil, že se o možné variantě přemístění KNTB uvažovalo. „Ano, jeden z námětů projektantů byl, za předpokladu dostavby dálnice D49 a obchvatu města Zlína, v holešovské zóně. Všechny záměry však musí posoudit vedení nemocnice a následně krajské zastupitelstvo. V tuto chvíli není s čím souhlasit, či nesouhlasit. Za posledních 17 let ani vedení kraje, ani vedení města Zlína nezabránilo masivním ztrátám v hospodaření KNTB, a to až tak, že nemocnici hrozil konkurz. Bylo to tím, že do řízení nemocnice mluvil kde kdo,“ pokračoval hejtman. 

Uvedl také, že pod jeho řízením kraje není předsedovi představenstva Radomíru Maráčkovi i všem ostatním ředitelům do jejich činnosti zasahováno pro důsledné udržení jednotnosti řízení.

„Pokud se ale ukáže, že některý ředitel úkoly neplní a funkci nezvládá, bude vyměněn. Tento model se osvědčil tím, že KNTB hospodaří v kladných číslech a odborně se bude jen zlepšovat. Koncepce organizace zdravotnictví ve Zlínském kraji (Baťova nemocnice, Vsetínská nemocnice, Kroměřížská nemocnice, Uherskohradišťská nemocnice) bude projednána nejen se zastupiteli kraje, ale i s vedením všech dotčených měst,“ dodal Jiří Čunek.

Reklama

Výběr článků

Načítám