Hlavní obsah

Lyžařovo mlčící srdce oživili záchranáři s defibrilátorem na sjezdovce

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí odpoledne se znovu narodil asi čtyřicetiletý lyžař. Po srdečním kolapsu ho s pomocí laického defibrilátoru vrátili na svět členové Horské služby na sjezdové trati na šumavském Kramolíně.

Foto: HS

Ilustrační foto

Článek

Kolem třetí hodiny odpoledne volali Horskou službu pracovníci vleků s tím, že jim lyžaři hlásí bezvládného muže ležícího na sjezdovce. „Vyrazili jsme ve dvou a na místě našli lyžaře bez známek života a srdeční činnosti, takže ke slovu přišel ihned tzv. laický defibrilátor,“ popsal záchranu Václav Cypro mladší, zasahující člen Horské služby Šumava. S ošetřením záchranářům pomohla náhoda v podobě lyžařky, z níž se vyklubala lékařka z pražského IKEMu.

Defibrilátor dokáže sám vyhodnotit stav postiženého a navrhnout patřičný postup. Záchranáři proto ve velice krátkém čase dokázali obnovit činnost mužova srdce. Ve stabilizovaném stavu ho svezli na saních za sněžným skútrem k heliportu u horské chaty Šumavanka, kde si muže vyzvedl vrtulník budějovické Letecké záchranné služby.

„Znovu se se ukázalo, že moderní technologie, kterou používáme, je neocenitelným pomocníkem při záchraně života. V současné době se u nás používání laických defibrilátorů stalo normou. Počet zachráněných nemalou měrou ovlivňuje i naprostá profesionalita našich členů,“ upozornil na kvality defibrilátoru i šumavských záchranářů Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Reklama

Výběr článků

Načítám