Hlavní obsah

Luhačovice ožijí festivalem Luhovaný Vincent

Novinky, Jana Langerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestý ročník festivalu Luhovaný Vincent poprvé za dobu své existence proběhne v plném proudu lázeňské sezony, a to 10. – 12. července.

Foto: Jana Vlčková
Článek

Město Luhačovice se v letní sezóně stává útočištěm sezónních lázeňských klientů. Veškeré kulturní dění je tak touto dobou orientováno takřka výhradně právě na lázeňské hosty. Nabídka je jednostranně zaměřená. Místní lidé raději vyjíždí za kulturou do sousedních měst. S tím se festival Luhovaný Vincent snaží bojovat.

Organizátoři festivalu jsou studenti (či absolventi) vysokých škol s uměleckým zaměřením a místní obyvatelé s chutí a nadšením, jejichž cílem zůstává vozit do Luhačovic aktuální a atraktivní umění, a zaplnit tak mezeru v kulturním programu města.

Program festivalu se bude odehrávat z velké části ve veřejném prostoru – v divadle ve Slunečných lázních, letním kině na terase městské plovárny a přichystáno je i pouliční divadlo, performance i workshop. Většina z nich je pro kolemjdoucí i ostatní zdarma.

Nenechte si ujít

Pouliční představení Les Fantomes brněnského tandemu Tešlon a Frkl, které zajisté rozvíří poklidný tok lázeňské rekreace, či představení Slovosledi ve vlastní šťávě s podtitulem „humor jako prostředek hospodské psychoterapie“ se bude konat přímo v centru festivalového dění, kde se účinkující jako vyvolávači pokusí účastníky nalákat k poslechu svých příběhů.

V nabídce je i představení Plovárna pražského akrobaticko-žonglérského tria (Bra)tři v tricku na motivy Vančurova Rozmarného léta.

Hudební projekt Kyklos Galaktikos má pověst „inteligentních spasitelů hip hopu“ a jeho členové (v současnosti trio Jan Burian ml., Jaroslav Hrdlička a Michaela Švédová) jsou známí z nejrůznějších projektů v oblasti divadla a hudebních experimentů. Koncert seskupení propaguje nové album Mezi lovci mezer, nabité množstvím inspirace bez zbytečné žánrové svázanosti.

Vystoupení polského dua RSS B0YS, jedné ze senzací loňské evropské festivalové sezony, slibuje nekompromisní živý set prozkoumávající temné stránky elektronické hudby bez ztráty tanečního potenciálu.

V dokumentárním filmu Cukr-blog se autorka Andrea Culková investigativně pouští do zkoumání důsledků staleté konzumace cukru na jednotlivce a společnost. Cukr je všude!

Vizuálně působivý loutkový film Anatomie pavouka vznikal pod rukama režiséra Vojtěcha Kisse dlouhých pět let – začínal na něm pracovat ještě jako student animace ve zlínských filmových ateliérech. Nakonec se ale zrodila precizně vysoustružená loutková vize pochmurného města – betonového organismu, v jehož útrobách se žilami a vlákny sunou tam a zpátky husté nánosy lidí.

Vstupné na jeden den je 150 korun, na dva dny 250 Kč a třídenní akreditace vyjde na 250 korun. Také je možné zakoupit si vstupenky přímo na jednotlivé akce na místě jejich konání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám