Hlavní obsah

Love story na bitevním poli před zámkem v Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 4. července čeká návštěvníky zámku Mníšku den plný zábavy – naučná stezka vojenským táborem ze třicetileté války, tržiště a ukázky řemesel, šermířská vystoupení a velká bitva o zámek.

Foto: Anna Čelouchová

Pochod k místu bitvy s prapory a bubnováním.

Článek

Už jste někdy viděli ubytování mušketýrů, dělostřelců a pěchoty, funkční vojenskou kuchyni, polní lazaret a jak funguje zázemí velkého vojska? Tak to můžete vstoupit v sobotu 4. července přímo do centra vojenského života, když navštívíte zámek Mníšek pod Brdy.

Od 11:00 hodin startuje na louce v předzámčí Naučná stezka vojenským táborem z třicetileté války – letošní novinka již 6. ročníku oblíbené akce Dobývání zámku švédskými vojky.

Ve stejném čase se spustí program i v zámecké zahradě, kde je po celý den až do 17:45 nachystán sled šermířských, hudebních a tanečních vystoupení. Akci pořádá zámek a město Mníšek ve spolupráci se skupinou historického šermu Alotrium a volným šermířským společenstvím Urození rváči.

Kromě nich nás svým uměním pobaví i mnoho dalších šermířských spolků a čekají nás mimo jiné také tance, hudba i kejklíři. Vstup do zahrady je zpoplatněn, ale děti do výšky meče budou mít vstup zdarma. K návštěvě zve také středověké tržiště s ukázkami řemesel na mostě a na nádvoří, kde si například budou moci zájemci vyzkoušet společně s kovářem něco vykovat.

„Každoroční šermířské slavnosti jsou připomínkou bitvy o zámek, která se tu odehrála roku 1639,“ upřesnila kastelánka Mníšku Jana Digrinová. „Tehdy se švédská vojska generála Banéra násilím zmocnila všech místních cenností, zámek dobyla a poničila.“

Švédský vojevůdce Johan Gustafsson Banér se svými žoldáky a mušketýry plení Čechy již několik měsíců. Rabuje zámky a hospodářství, ničí i loupí cennosti a pak dokonale vyjedenou oblast opustí a s vojskem táhne o kus dál. Tentokrát se dostal k Mníšku pod Brdy.

Je třicetiletá válka, právě se píše rok 1639 a generál obrátil svůj zájem na renesanční zámek Vratislavů z Mitrovic. V něm bude jistě plno bohatství, pokladů i proviantu a ve sklepích hlavně dobrého moku. Však je o vojevůdci známo, že se rád podíval na dno číší naplněných kvalitním vínem.

Schyluje se k bitvě. Jak tentokrát dopadne? Odolají obránci náporu cizáků nebo ze zámku nezůstane kámen na kameni? To vše se dozvíme od 18 hodin při velmi volné rekonstrukci vlastní bitvy o zámek, která se ponese v duchu hesla Omnia Vincit Amor, tedy Nade vším zvítězí láska aneb Love story na bitevním poli, a bude vyvrcholením celodenního programu.

Dění na válečném poli bude slovem provádět a komentovat moderátor Standa Berkovec. Bitva potrvá asi hodinu a po slavnostní závěrečné přehlídce se všechny dosud znepřátelené vojenské jednotky sesednou k jednomu stolu, aby jejich příslušníci při historické hostině společně pojedli, popili a vyprávěli o svých hrdinských skutcích.

Navštivte ale v tento den nejen bitvu, park a nádvoří, vstupte také dál do zámku. Uvnitř bude po celý den připraven široký výběr prohlídek. Můžete vidět klasické prohlídky I. a II. trasy, speciální kostýmované prohlídky pro děti i pro dospělé, vejít do Kouzelného sklepení i do výtvarné dílny.

Reklama

Výběr článků

Načítám