Hlavní obsah

Lodě bláznů mají světovou premiéru v Mikulově

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prostorách Hotelu Galant v jihomoravském Mikulově si můžete až do konce prázdnin prohlédnout jedinečnou výstavu Antonína M. Stojáka nazvanou Lodě bláznů.

Foto: archiv Hotel Galant
Článek

A. M. Stoják patří mezi nejvýznamnější soudobé české malíře, známější je spíše v zahraničí. V Mikulově vystavuje ve světové premiéře plný tucet obrazů formátu 130x200 cm, ve kterých pracuje s ústředním motivem lodi bláznů, historickými i mytologickými příběhy.

Na pestrých plátnech zobrazuje člověka ve všech polohách lidství, se všemi jeho pošetilostmi i vrcholy. Jeho krajiny mají reálný předobraz v místech, která navštívil a kde žil. Ať už se jedná o rodné Jeseníky, katalánské vrchy, exotickou panamskou džungli, italské a španělské přístavy, nebo náměstí našeho Mikulova.

Uměleckou hodnotu obrazů potvrdil i takový znalec, jakým bezesporu je bývalý španělský král Juan Carlos I., který jeden z mistrových obrazů z vystavovaného cyklu zakoupil do své osobní sbírky.

Jeho obrazy jsou ve skrze pozitivní a plné barev. „K cyklu LODĚ BLÁZNŮ mne inspiroval stejnojmenný obraz Hieronyma Bosche z 15. století, který dnes můžete najít v Louvru. Můj celý cyklus se zabývá symbiózou křesťanství a pohanství. V tomto tématu jsou snad všechny druhy lásky v té nejčistší formě, až dětinsky upřímné,“ říká Stoják.

Další jeho inspirací a spřízněnou duší je Francois Rabelais nebo geniální filmař a ilustrátor Jiří Trnka.

Antonín M. Stoják se narodil v roce 1948 na Jesenicku. U profesora A. Paderlika absolvoval na AVU Praha obor malba a u M. Axmana plastiku. V letech 1976–1980 pracoval jako šéf výtvarník ve Studiu Jiřího Trnky Praha. V roce 1995 se vrátil do České republiky ze svých zahraničních stáží a pobytů a před 17 lety začal budovat vlastní ateliér v Klentnici, kde také pracuje na svém cyklu Lodě bláznů. Vyjíždí na zahraniční tvůrčí pobyty mj. do severní Itálie. V roce 2016 se vrátil do vlasti a natrvalo se usadil v Klentnici u Mikulova, kde vybudoval ateliér ART GALERIE ANTONÍM M. S. ve starém domě, který postupně rekonstruuje a kde aktivně tvoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám