Hlavní obsah

Literární seriál Listování tentokrát prolistuje novelu Jaroslava Rudiše Český ráj

Novinky, Klára Kašparová

Projekt Listování, cyklus scénických čtení, představuje každý měsíc zajímavé a aktuální knihy, které se objevují na trhu. V Poličce literární seriál pokračuje 24. března, prostřednictvím scénického čtení bude představena kniha českého spisovatele Jaroslava Rudiše.

Foto: Klára Kašparová

Z LiStoVání knihy Svaté Barbory

Článek

Jaroslav Rudiš pracoval jako učitel, DJ, manažer punkové skupiny, hotelový portýr a naposledy jako novinář v deníku Právo. Nyní je spisovatelem na volné noze. Proslavil se hned svou prvotinou Nebe pod Berlínem v roce 2002. Kniha získala Cenu Jiřího Ortena, byla oceněna jako Nejkrásnější kniha roku a navíc přeložena do pěti jazyků. Je autorem knih Grandhotel, Potichu, Konec punku v Helsinkách, Národní třída a nově i Český ráj. A právě tato novela bude prolistována v poličském Divadelním klubu.

Jaroslav Rudiš vydal po pěti letech novou knihu, svou šestou prózu. Inspiraci hledal v sauně. „V Českém ráji také není jedna hlavní postava, je to příběh šestnácti chlapů, kteří se pravidelně scházejí v sauně, jež se už skoro rozpadá, a brzy jim ji zavřou. Jejich svět, jejich mužský Český ráj, jim tak pomalu mizí, budou z něj brzy vyhnáni. A tak si to užívají, jim tu je dobře. Nikdo jim do ničeho nekecá, jen je pořád zajímá, co se ukrývá za vysokou zdí, odkud slyší ženské hlasy… A to, co tam najdou, je vykolejí. Vypravěčem knihy je ta sauna. Všichni ti muži dohromady. Velká a letitá kolektivní mužská duše. My,“ uvedl Jaroslav Rudiš.

Muži nemají jména, jen staré indiánské přezdívky. Tady je nikdo neruší, tady se cítí svobodní a mohou být těmi, kým doopravdy jsou. Jejich sebestředný svět rámují tragikomické vzpomínky na minulost i nejistota z vlastní budoucnosti. 

Novelu o současných mužích, jejichž touhy a sny se soustředí na tajemný svět za vysokou zdí, který možná obývají ženy, odehraje oblíbené trio Pavel Oubram, Tomáš Drápela a Alan Novotný.

Předprodej lístků se koná v dočasné pobočce poličské knihovny a v Informačním centru Bystré. Vstupné 50 Kč/ 100 Kč. Další informace na www.knihovna.policka.org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám