Hlavní obsah

Liptálské slavnosti i letos nabídnou bohatství folklóru z celého světa

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liptál na Vsetínsku bude od 24 do 29. srpna žít mezinárodními folklórními slavnostmi. Letos se uskuteční již 47. ročník Liptálských slavností a návštěvníci se mohou těšit na soubory z Tchaj-wanu, Srbska, Itálie, Rakouska, Slovenska, Panamy či Indie.

Foto: Archiv CCRVM

Festivalu se účastní soubory všech věkových kategorií

Článek

Z tuzemských souborů vystoupí Krušpánek (Velká Bystřice), Písečan (Písek), Vizovjánek (Vizovice), Ovečky (Valašské Meziříčí), Javořina (Rožnov pod Radhoštěm), Slovácký soubor Kyjov, CM ZUŠ Morava Liptál, Dechová hudba Liptalanka  a folková hudební skupina NOCA Vsetín. Pochopitelně se představí také všech šest skupin domácího souboru Lipta - Malůšata, Malí ogaři, Malá Lipta, Základ, Senioři a ženský sbor Rokytenka.

U zrodu festivalu, jehož význam přesahuje daleko za hranice České republiky (patří mu mj. členství mezinárodní organizaci pro lidové umění IOV), byl Folklórní spolek Lipta, založený před 86 lety. V  jednotlivých ročnících se představily nejen tuzemské soubory, ale tuto nevelkou valašskou obec znají soubory ve stovce zemí světa. Nutno také dodat, že Liptál získal před deseti lety ocenění Vesnice roku.

Na letošní slavnosti je připraven bohatý doprovodný program: muzicírování před zámkem, ukázky tradičních řemesel (řezbáři, kováři, tkalci a další), řemeslnický jarmark. Velký prostor dostanou výstavy, které budou umístěny v místním zámku. 

Pokud byste chtěli festival navštívit, vesnice Liptál leží nedaleko Vsetína v údolí říčky Rokytenky v podhůří Hostýnských a Vizovických vrchů. Pro turisty a cykloturisty nabízí zajímavé trasy s krásnými výhledy do okolí. Je zde vybudována mimo jiné naučná stezka Kobzáňův chodník  vedoucí k atraktivní rozhledně Vartovna

Reklama

Výběr článků

Načítám