Hlavní obsah

Lidé vzpomínali na oběti zákřovské tragédie

Novinky, Monika Malíšková

U příležitosti 66. výročí zákřovské tragédie se v sobotu 16. dubna sešli pamětníci, pozůstalí, ale i široká veřejnost při pietní vzpomínce u památníku na Zákřově. Minutou ticha pak uctili památku 19 brutálně zavražděných občanů z konce druhé světové války.

Foto: Monika Malíšková
Článek

Každoroční akce proběhla tentokrát pod patronátem hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka. Ceremoniál zahájil krátký průvod, který k památníku přinesl smuteční věnce a kytice.

Postupně se potom slova ujali zástupci Iniciativy pro podporu vypálených obcí, Českého svazu bojovníků za svobodu a Československé obce legionářské, aby připomněli osud nejen mužů ze Zákřova, ale také dalších obcí stižených hrůzami války.

Následná minuta ticha byla věnována všem, kteří hrdinsky padli na frontách druhé světové války, ale především obětem zákřovské tragédie. Ke konci předvedli svá vystoupení žáci ze ZŠ v Tršicích a v úplném závěru zazněla státní hymna.

Tzv. zákřovská tragédie je datována dny 18. až 20. dubna 1945. Pod záminkou, že je Zákřov střediskem partyzánů a obyvatelstvo je podporuje, podnikli fašisté (příslušníci gestapa a prapor Vlasovců) proti Zákřovu vražednou akci. Osmnáctého dubna byl Zákřov obklíčen, zapálen byl jeden dům a proti lidem, kteří se jej pokoušeli uhasit, byly použity zbraně. Vlasovci drancovali, loupili a zatýkali.

Třiadvacet mužů bylo odvlečeno do Velkého Újezda, kde byli dva dny vyslýcháni a brutálně mučeni. Čtyři z uvězněných byli propuštěni a zbylých 19 zmrzačených mužů bylo odvezeno do lesa k samotě Kyjanice. Tam polomrtvé muže „naházeli“ do dřevěné boudy a tu potom zapálili. Většina z nich uhořela zaživa.

Po válce byly ostatky mrtvých uloženy do jediné rakve a pohřbeny na tršickém hřbitově. Na místě tragédie u Kyjanice byl v roce 1949 odhalen památník Zákřovský žalov.

Reklama

Výběr článků

Načítám