Hlavní obsah

Lidé s duševním onemocněním najdou v Uherském Hradišti novou pomoc

Novinky, Petra Kučerová
Aktualizováno

Od letošního ledna poskytuje uherskohradišťská Diakonie novou terénní sociální službu Podpora samostatného bydlení. Tato služba je určena lidem s duševním onemocněním ve věku od 19 do 80 let, u nichž na základě této nemoci došlo k výraznému narušení psychických, sociálních a pracovních schopností.

Foto: archiv Diakonie UH - střediska CESTA

Diakonie Uherské Hradiště poskytuje služby lidem s mentálním i fyzickým postižením.

Článek

Vlivem nemoci, věku nebo nedostatečné zdravotní či sociální péči se tito lidé často dostávají do nepříznivé sociální situace, kdy pro svůj věk, ztrátu soběstačnosti, nemoc, krizovou situaci, životní návyky, sociálně znevýhodňující prostředí, ohrožení práv a zájmů, nebo z jiných závažných důvodů nejsou fakticky schopni zabezpečovat a uspokojovat své životní potřeby.

„Pak jsou ohroženi sociálním vyloučením a k tomu, aby zůstali součástí společnosti a mohli se podílet na společenském životě, potřebují podporu. Naše nová služba půjde těmto lidem naproti. Zajímá nás totiž, jaký je skutečný život těchto lidí a jaká pomoc je pro ně v danou chvíli nejúčinnější. Bez znalosti jejich skutečného prostředí často pracujeme jen s domněnkami. Posláním služby je pomáhat těmto lidem zvládat nároky života i těžkosti svého onemocnění v jejich přirozeném prostředí. Do služby mohou vstoupit jak jednotlivci, tak i páry, které mají děti,“ informovala ředitelka střediska Zuzana Hoffmannová.

Klienti získají informace i praktickou pomoc

Služba je dostupná od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin v Uherském Hradišti a okolí a je poskytována v přirozeném prostředí klienta. Práce s klientem probíhá formou pravidelných konzultací a asistencí, při nichž pracovník pracuje s klientem na dosahování předem stanovených cílů.

Služba nabízí pomoc se získáním dovedností jako je například orientace v místě bydliště, komunikace se sousedy, péče o domácnost (vaření, praní, uklízení), pomoc s hospodařením (sestavení rozpočtu, nakupování), jednání na úřadech a s lékaři či podpora při výchově dětí. 

Posláním Diakonie ČCE – střediska CESTA je pomoc a podpora osob se specifickými potřebami vzhledem k jejich zdravotnímu stavu či složité životní situaci. Kromě výše uvedené služby poskytuje středisko ještě sociální služby ve formě Denního stacionáře (pro klienty se středním až hlubokým mentálním či kombinovaným postižením ve věku od 6 do 30 let) a Poradny rané péče (pro rodiny s dětmi s mentálním, pohybovým a kombinovaným postižením a rodiny s dětmi s ohroženým nebo nerovnoměrným vývojem, a to od narození do 7 let věku).

Reklama

Výběr článků

Načítám