Hlavní obsah

Lidé s dětskou mozkovou obrnou si prohlédli sbírku filmových kostýmů

Novinky, Petr Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení DMO Pobyty, sídlící v Mladé Boleslavi, pořádá rehabilitační pobyty pro dospělé s dětskou mozkovou obrnou (DMO). Jeho předsedkyní je Kateřina Maxová, která sama touto nemocí trpí. O Velikonocích naplánovala pro klienty víkendový pobyt v Praze.

Foto: Mariana Šelemberková

Klienti a jejich asistenti během komentované prohlídky kostýmů a rekvizit v barrandovských ateliérech.

Článek

Pro DMO Pobyty byl víkend v Praze novinkou. Nápad vznikl na jejich loňském lázeňském pobytu ve Vráži. „Dlouhodobě spolupracuji s Centrem Paraple a přestože jejich cílová skupina jsou lidé po poranění míchy, umožnili nám o velikonočním víkendu využít svoje prostory pro naše klienty s diagnózou DMO. Chtěla bych tímto vedení Centra Paraple moc poděkovat,“ uvedla předsedkyně DMO Pobytů Katka Maxová.

Se třinácti klienty, z nichž většina je na vozíku, pobývala Katka v Praze od Velkého pátku do Velikonočního pondělí. O klienty se staralo dvanáct asistentů. V Centru Paraple měli všichni zajištěno ubytování a naplánovaný měli doprovodný program. „V Parapli máme možnost využít bazén a věnujeme se velikonočním aktivitám. V neděli jsme byli v centru Prahy prohlédnout si památky jako například Karlův most,“ vyjmenovala Katka některé aktivity z velikonočního víkendu.

Bezpochyby nejzajímavějším bodem programu však byla návštěva barrandovských ateliérů a komentovaná prohlídka tamního fundusu, který obsahuje sbírku asi 400 tisíc kusů filmových kostýmů a rekvizit. Diváci je mohou znát z řady filmů a seriálů. Mezi exponáty najdeme například kostým pana Tau, Švejka a nespočet dalších kostýmů od králů, královen a princezen přes jeptišky a mnichy až po stejnokroje zdravotních sester a pochopitelně i civilní oblečení různého druhu. Pozornost upoutají rovněž uniformy vojáků a policistů z různých dob až do současnosti. Nechybí ani obuv, deštníky, brýle, hole, paruky a další doplňky různých stylů a z různých historických období. Prohlídku klientům zpestřily hrané scénky z filmů Noc na Karlštejně a Pyšná princezna.

A jak hodnotí víkend účastníci pobytu? „Strašně moc se mi líbilo na Barrandově a jsem vděčná za to, že nám DMO Pobyty umožňují takové akce,“ s nadšením sdělila jedna z klientek své dojmy.

„Můžeme se díky nim podívat na různá místa v naší zemi, teď konkrétně po Praze. Bydlím mimo Prahu a do Prahy se jen tak nedostanu, takže jsem ráda, že to tu mohu poznat. DMO Pobyty zajišťují i asistenty, což je pro nás vozíčkáře významná pomoc. Jsem totiž plně závislá na pomoci druhé osoby,“ dodala klientka DMO Pobytů.

„Akce byla perfektně zorganizována, překvapila nás pražská doprava, kde byli k vozíčkářům vstřícní řidiči, až na jednu výjimku. Lidé byli nadšení a budou mít úžasné vzpomínky, protože se tam v historických kostýmech fotili,“ zhodnotila výlet jedna z asistentek.

Reklama

Výběr článků

Načítám