Hlavní obsah

Lidé na Statku Bernardu přivítají Martina na bílém koni

Novinky, Milan Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako v předchozích letech, tak i tentokrát budou lidé v Královském Poříčí vyhlížet příjezd Martina na bílém koni. Ten by měl v pátek 11. listopadu přicválat na svém pověstném oři na nádvoří Statku Bernard, kde se podle legendy podělí s promrzlým žebrákem o svůj plášť.

Foto: Milan Hloušek

Martina na bílém koni lidé tradičně přivítají na nádvoří Statku Bernard.

Článek

Jestli spolu s ním dorazí do kraje i sněhová nadílka, je však otázkou. Posledních pár let zpátky na den svatého Martina totiž nespadla z nebe ani vločka. To však neznamená, že by v Královském Poříčí chtěli od starých tradic upustit. Právě naopak, správci Statku Bernard neustále vymýšlejí nové způsoby, jak lidové pranostiky, řemeslnou tvorbu či zvyklosti našich předků návštěvníkům připomínat. Letos proto do programu od 15 hodin zařadili přehlídku typických činností a prací na statku.

„Formou soutěží a her si děti budou moci připomenout, jak se kdysi na takovém selském stavení žilo. Vlastníma rukama si například vyzkouší mletí mouky, přebírání brambor, pletení copů, roztloukání ořechů palicí. Zkrátka, kdysi naprosto běžné činnosti, ke kterým se ale dnes už některé děti často ani nedostanou,“ přiblížila připravovaný program Romana Vlková, organizátorka kulturních akcí na Statku Bernard. 

Chybět nebude ani oblíbený lampiónový průvod, který v 16.30 hodin vyrazí od zámečku v Královském Poříčí a dojde až na nádvoří Statku. Pokud bude někomu svítidlo chybět, může si ho dodatečně koupit u zámečku. „Kdo má rád lidové zvyky, určitě si přijde na své. Na Statku zavládne sváteční atmosféra, kdy společně s dětmi přivítáme zimu,“ zve na tradiční akci Miroslav Makovička, jednatel Statku Bernard.

Zábavy a veselí bude opět dosti. Také široká škála pochoutek a specialit, která ke dni svatého Martina neodlučně patří. Lidé budou moci ochutnat Svatomartinská vína, pečenou posvícenskou husu, dobroty z grilu nebo sladké koláče. 

„Jelikož se dětem zalíbila naše Cesta splněných přání, budou se moci i tento rok vydat za pohádkovým skřítkem. Jednoduše napíší nebo nakreslí na papírek své přání a po cestičce lemované svíčkami dojdou za skřítkem, který na ně bude čekat s rozsvícenou lucerničkou. Do truhličky pak vhodní svůj lísteček. A pokud budou hodné, možná se jim jejich tajné tužby i vyplní,“ popsala Cestu splněných přání Romana Vlková.

Klapot koňských podkov se rozezní okolo 18. hodiny a Martin spanile procválá na svém běloušovi přes vydlážděné nádvoří, což je vždy skvělá podívaná.

Vstup na akci a do všech řemeslných dílen je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám