Hlavní obsah

Libochovice hostily již šestý ročník festivalu zdravotně postižených Umíme se bavit

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 14. září bavilo na 80 umělců ze sedmi zařízení sociální péče téměř 400 diváků a sami sebe na šestém ročníku festivalu s přiléhavým názvem Umíme se bavit.

Foto: Jiří Růzha

6.ročník festivalu Umíme se bavit Libochovice - Taneční skupina Lucarino Dance z CSP Litoměřice

Článek

Proč název Umíme se bavit? Festival si vzal za úkol ukázat dětem a dospělým v Libochovicích a okolí, že umělecké cítění, hudba a tanec není jen prioritou zdravých, že existují handicapovaní malíři, básníci, spisovatelé, herci, hudebníci a dokonce i tanečníci. Stejně tak, jako dokáží umění přijímat, dokáží jej i dávat. Sice není vždy vše dokonalé, ale tady se dokonalost necení, zde se oceňuje vytrvalost a trpělivost. Ovšem celkový zážitek je stejný, ne-li větší.

O tom se přesvědčilo na dvě stě dětí ze ZŠ Libochovice, které navštívily první část festivalu konanou v dopoledních hodinách. Téměř dvě hodiny dlouhý blok divadla, hudby a tance dokázal během chvíle prolomit bariéry a větší část diváků byla doslova vtažena do dění na jevišti.

Festival zahájila starostka města Libochovice Ing. Jana Holá. Oba bloky skvěle uváděla herečka a patronka festivalu Ivanka Andrlová, která, společně se zástupkyní T.O.Bílý zajíc Líbou Žákovou, mezi jednotlivými vstupy vylosovala z každé třídy dva šťastné majitele ledvinky či polštářku s emblémem festivalu – žlutým sluníčkem.

Diváci mohli zhlédnout taneční skupinu Lucarino Dance z CSP Litoměřice tančící americké Line Dance, nováčka na festivale taneční soubor z Domova Krajánek Jesenice s tanci na motivy písně J. Neckáře a P. Dobiše, dalšího nováčka, taneční skupinu ze zařízení Helias o.p.s. Ústí nad Labem s tancem Já a můj kůň, taneční skupinu Boubelky z MPS DS Louny se skvělou choreografií Plesu upírů, skvělý taneční soubor Leporelo z Centra83 Mladá Boleslav tančící scénický tanec Kráska a zvíře, divadelní soubor Termiti z DZR Terezín s pohádkou Popelka a hudební skupinu AJETO z Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická Praha, která dokázala všechny rozezpívat.

Úžasná atmosféra a skvělé výkony byly opět odměněny drobnými dárky pro účinkující, které předaly členky spolupořádající T.O.Bílý zajíc Libochovice. Dobrý oběd, jako ostatně vždy, opět připravila paní Bauerová, majitelka restaurace Pamplona v Libochovicích, a po slavnostním ukončení festivalu, kterého se ujal šerif T.O.Bílý zajíc, se konala již tradiční diskotéka Petra Vrány. Ten dokázal, že zná způsob jak z unavených umělců dostat ještě zbytky taneční energie.

Festival pořádalo město Libochovice společně s T. O. Bílý zajíc Libochovice za finančního přispění Ústeckého kraje z Programu podpory regionální činnosti pro rok 2016. Záštitu nad festivalem si vzali radní Ústeckého kraje Jitka Sachetová a starostka Libochovic Ing. Jana Holá. Ovšem svoje místo zde mají i sponzoři, tím byl letos opět Skloservis s.r.o., jehož majiteli patří obrovský dík. Jako vzácný host se přijel podívat Pavel Vodseďálek, předseda Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva Ústeckého kraje.

Šestý ročník festivalu Umíme se bavit skončil, zůstalo po něm mnoho zážitků a mnoho fotografií a hlavně - když to podmínky umožní, za rok se sejdeme při dalším, sedmém ročníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám