Hlavní obsah

Letošní Večer pro klášter Chotěšov láká na Ivana Hlase

Novinky, Pavel Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý ročník tradiční benefiční akce Večer pro klášter Chotěšov se v letošním roce uskuteční v sobotu 6. srpna od 14.00. V areálu kláštera čeká návštěvníky historický šerm, prohlídka konventu či klášterních sklepů. Hlavním bodem programu bude však vystoupení známého českého hudebníka Ivana Hlase.

Foto: Pavel Říha

Šermířská vystoupení patří neodmyslitelně k benefiční akci Večer pro klášter Chotěšov.

Článek

Stejně jako každý rok, i letos mohou první srpnovou sobotu strávit obyvatelé západních Čech v příjemném prostředí kláštera Chotěšov. Historickou tvář kláštera připomene skupina historického a scénického šermu Mattias, která sehraje šermířsko-divadelní představení s názvem Cyrano!.

Pravidlem se rovněž staly přednášky významného plzeňského architekta Jana Soukupa. Tentokrát seznámí posluchače s historií barokního pavilonu, který je umístěn v areálu kláštera.

Největším letošním lákadlem je bezpochyby známý český hudebník Ivan Hlas, který vystoupí od 16.00 se svým triem (Ivan Hlas, Jaroslav „Olin“ Nejezchleba a Norbi Kovács).

Během akce dále vystoupí Lidová muzika z Chrástu (lidová hudba), Nebylo nás pět (alternative rock), Zephyris flautibus (komorní hudba vrcholného baroka), Gutta (středověká hudba), Quo vadis („křesťanská kytarovka“), písničkáři Adoplho, Duo PePa a mnoho dalších interpretů.

Celý den budou připraveny soutěže a hry pro děti, malá šermířská vystoupení, dobový řemeslnický trh, prezentace chráněných dílen a jiné aktivity. Na závěr se mohou návštěvníci, kteří vydrží na místě do pozdějších hodin, těšit na ohňovou show.

Hlavním cílem akce je co nejvíce přiblížit objekt kláštera veřejnosti, proto budou zpřístupněna i místa, kam se běžný návštěvník nedostane. „Konvent kláštera bude během dne volně přístupný návštěvníkům, přičemž na významných místech budou průvodci podávat ucelený výklad. Během benefice otevřeme brány do gotických sklepů, které jsou během roku pro veřejnost uzavřené a které tvoří nejstarší část kláštera vůbec. Jsou navíc výjimečné svou rozlohou i řešením,“ zve na akci předseda občanského sdružení Pavel Říha.

Zpřístupněny budou také spodní zahrady včetně starého klášterního hřbitova. Konec akce je naplánován na sobotní půlnoc.

Více informací na www.vecerproklaster.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám