Hlavní obsah

Léto s Nepraktou v Knížecím domě

Novinky, Jitka Mlčáková

V galerii Knížecí dům v Moravském Krumlově se 13. května konala vernisáž k výstavě vtipů Jiřího Wintera a Miroslava Švandrlíka s názvem Léto s Nepraktou společně se křtem knihy Znojemsko z nebe.

Foto: CBS Nakladatelství

Léto s Nepraktou

Článek

Na úvod zahrála známé skladby místní hudební skupina Town Band, která se postarala o příjemnou hudební kulisu po celý zbytek odpoledne.

Následoval slavnostní křest knihy s leteckými fotografiemi Znojemsko z nebe, na jejíž tvorbě se město Moravský Krumlov podílelo. Kmotrem knihy se stal starosta města Mgr. Tomáš Třetina, poslanec Evropského parlamentu JUDr. Stanislav Polčák a Daniela Winterová.

Většina návštěvníků, kteří Znojmo a jeho okolí navštíví, jsou uchváceni krásou města, četností historických památek a nádherného zasazení do přírody na břehu řeky Dyje. Unikátní letecké fotografie Znojma a jeho okolí v knize ještě umocní zážitek z tohoto místa.

Kniha ukazuje zdejší kraj, přírodu, kulturu, zajímavosti, dominanty trošku jinak, než je známe, a to pohledem z nebe – pohledem ptáků. Město si knihy pořídilo jako dárky a ocenění pro své partnery, významné hosty, ale dají se také zakoupit v informačním centru, na zámku nebo v knihkupectvích.

Po symbolickém uvedení knihy do knižního života uvítal a představil ředitel MěKS Bořivoj Švéda manželku Jiřího Wintera Neprakty Danielu Winterovou, která obdivovatele humorných vtipů poutavě seznámila s životem známého kreslíře, karikaturisty, ilustrátora a humoristy.

Za svůj život nakreslil více něž 35 000 kreslených vtipů, je autorem mnoha knih, řadu knih ilustroval, vytvářel také letáky, plakáty, kalendáře, kreslený film.

Svou uměleckou dráhu zahájil v roce 1948 a po mnoho let tvořil uměleckou dvojici Neprakta s námětářem Bedřichem Kopecným. Později spolupracoval s českým spisovatelem a humoristou Miloslavem Švandrlíkem. Oba patřili mezi hlavní autory československého satirického a humoristického časopisu Dikobraz.

„Neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí“ - tímto krédem se řídil Neprakta celý život.

Výběr z jeho díla bude k vidění v galerii do konce srpna.

Otevírací doba výstavy:

Po – pá 9.00 – 11.00 a 12.00 – 16.00

So 9.00 – 12. 00

Ne 14.00 – 16.00

Reklama

Výběr článků

Načítám