Hlavní obsah

Léto s Casanovou na zámku Duchcov – bude se randit, tančit, zpívat i vzpomínat

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horké letní měsíce je příjemné trávit nejen u vody, ale i v zámeckých komnatách, které nabízí časem prověřené útočiště před letními vedry. Na zámku Duchcov čeká o prázdninách spousta zábavy a překvapení. Připravuje ji samotný Giacomo Casanova se svými hosty.

Foto: Marian Hochel

Vladimír Gončarov a Natalia Vassina při Letních milostných laděních na zámku Duchcov

Článek

„Léto a prázdniny, romantika a historie, zámek a park… Dvojice slov, jež od sebe těžko oddělovat. Stejně jako já a ona! Vzpomínka moje nejsilnější! Na lásku ve své nekonečně proměnlivé podobě. Nepolapitelná. Neviditelná. A přesto nehynoucí! Kdož potká mě v sobotu v chodbách dlouhých, tomu rád se na sklonku svých dní svěřím, o chvíle silné podělím. A dá-li bůh, hrabě a počasí, též něco ze svých utajených vzpomínek prozradím“, vzkazuje návštěvníkům romanticky naladěný Casanova v podání Petra Stolaře.

Vzpomínání na Giacomovo mládí a nostalgické návraty do minulosti zinscenuje Divadlo V Pytli spolu se sólisty baletu Severočeského divadla Vladimírem Gončarovem a Natálií Vassinou; zpěvem rozezní komnaty duchcovského zámku operní diva Inna Daviděnko. Jedná se o ojedinělý projekt, který na hradech a zámcích v České republice nemá obdobu. Taneční choreografie, kterou připravuje baletní mistr a držitel ceny Thálie Vladimír Gončarov, je přímo uzpůsobena jednotlivým místnostem expozice zámku Duchcov. Jedná se o výjimečnou harmonii slova, hudby a tance v prostoru, jehož genius loci je pro myšlenku díla autentický.

Oživené prohlídky zámku pod názvem Letní milostná ladění s prvky opery a baletu se budou konat v sobotu 19. července ve 13:30, 15:00 a 16:30 hodin.

„Celý můj dlouhý a bohatý život byl jako sen! Žádných věcí neželím! Snad jen těch, které jsem nestihl uskutečnit! Jak pošetilé zdá se býti, spojit staletí fantazií! Ale právě jen tak lze toho dosáhnout! O neděli nadcházející splní se můj další sen – touhy vzletné dojdou naplnění! A o čem já se ve svém fantaskním románě toliko zmiňuji, o sto let později páni technici stvoří, a o dalších sto let pak návštěvníci Duchcova se zatajeným dechem budou sledovat – toť uspokojení fantasty a filosofa nadmíru lákavé,“ zve novodobý Casanova – Petr Stolař z Divadla V Pytli – na další letní akci, kterou připravila správa zámku s pořadateli veteránské rally Czech Hero Ride 2014.

Veterány a šlapací motorky

V neděli 20. července se budou plnit Giacomovy sny napříč stoletími. Od 10:00 do 16:00 hodin se můžete těšit na výstavu automobilových veteránů na nádvoří zámku, ježdění na šlapacích motokárách, oživené prohlídky zámecké expozice s Casanovou a zámeckým osazenstvem, hry, soutěže pro děti a další doprovodný program.

V sobotu 9. srpna odstartuje již 17. ročník pěvecké soutěže neprofesionálních zpěváků milostné písně Růže od Casanovy. Přihlásit se do této soutěže může každý, kdo rád zpívá, po dovršení patnácti let věku. Soutěžní píseň musí mít milostný podtext a zpívat se musí česky. V porotě zasednou populární osobnosti – zpěvačka Marcela Březinová, herečka Uršula Kluková a baletní mistr Vlastimil Harapes. Slovem provede Alexander Hemala. Výtěžek ze vstupného bude věnován dětskému onkologickému oddělení nemocnice v Ústí nad Labem.

Další informace: www.zamek-duchcov.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám