Hlavní obsah

Léto na hradě Malenovice se strašidly i zábavou pro děti

Novinky, Barbora Janečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní programová nabídka hradu Malenovice u Zlína nabízí klasické prohlídkové okruhy hradem a jeho expozicemi, zábavné prohlídky určené malým dětem nebo noční toulání se hradem se strašidly v patách. A ještě se ve zdejším malovaném sále můžete naučit správně relaxovat.

Foto: Barbora Janečková

O prázdninách bude hrad patřit hlavně dětem.

Článek

Každou prázdninovou neděli od 6. července do 24. srpna mohou vzít rodiče své děti na hrad Malenovice bez obav ze zlobení či pláče. Oblíbené dětské prohlídky s hradní paní jsou uzpůsobeny právě malým návštěvníkům. Začínají vždy v 9 a v 10 hodin dopoledne.

„Oproti loňskému roku jsme přesunuli prohlídky na nedělní dopoledne, kdy děti nespí a jsou plné energie,“ upozornila na změnu organizátorka prohlídek Martina Bubeníková.

Děti se mohou vydat na hrad se svými rodiči třeba pěšky po lesní cestě ze Zlína nebo přijet na kole. „O speciální prohlídky hradu je vždy velký zájem. Zejména děti se těší, že bude hrad chvíli patřit jen jim,“ podotkla Milena Dvořáková z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Protože jednotlivé skupiny jsou omezené počtem osob, je nezbytné si místa na dětskou prohlídku zamluvit předem u kastelána hradu na telefonu 577 103 379 nebo 605 924 869 nebo emailem na adrese: kastelan.malenovice@seznam.cz.

Za dětskou prohlídku zaplatíte běžné vstupné, děti do 6 let mají vstup zdarma. Rodiny mohou využít zvýhodněné rodinné vstupné. Okruh zahrnuje prohlídku prvního patra hradu i návštěvu atraktivní zoologické expozice Zvířata na Zemi a člověk.

Milovníci romantiky si přijdou na své v průběhu dvou prázdninových večerů. V sobotu 19. července a v sobotu 16. srpna pro ně kastelán otevře hrad mimořádně i za tmy. Noční prohlídky zpestří skupina historického šermu Berendal, orientální tanečnice a ohňová show skupiny Fuerza del Fuego v prostoru před vstupem do hradu. Svou účast přislíbila i četná hradní strašidla.

Noční prohlídka hradu je koncipována tak, že si návštěvníci přístupné interiéry hradu procházejí sami. „Začátek nočních prohlídek jsme posunuli na 20 hodin, aby mohly přijít i rodiny s menšími dětmi,“ uvedla Milena Dvořáková. Noční prohlídky potrvají až do 23 hodin. Zvláště stateční zájemci budou moci nahlédnout i do hradní hladomorny. Speciální prohlídky se konají za každého počasí.

Novinkou programové nabídky na hradě je letní večer s jógou. Přednášku s názvem Umění relaxace si můžete vyslechnout přímo v krásném malovaném sále. Výklad a speciální jógové techniky povede Jógačarja Harilalji z Indie. Vstupenky je nutno si předem rezervovat u Martiny Bubeníkové na telefonním čísle 736 451 158. Přednáška spojená s praktickými ukázkami se uskuteční ve čtvrtek 31. července od 18 do 21 hodin.

Klid a rozvahu budou potřebovat až do konce října také všichni návštěvníci, kteří se na hrad Malenovice vypraví svým vozem. Opravy silnice III/4972 ve Zlíně – Malenovicích na ulici Švermova jsou spojené s úplnou uzavírkou tradiční přístupové cesty na hrad. Jednoduše lze ovšem využít nedalekou ulici I. Veselkové, která ústí na hlavní cestu mezi Zlínem a Otrokovicemi přímo naproti vlakovému nádraží stanice Zlín – Malenovice. Po ní se dostanete až k odbočce na cestu přímo k parkovišti před hradem.

Reklama

Výběr článků

Načítám