Hlavní obsah

Letní sezónu v Památníku Karla Čapka odstartovala tradiční konference

Novinky, Tereza Todorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 1. dubna bude Památník Karla Čapka oficiálně otevřen v režimu letní sezóny. Už v sobotu 29. března však vítali ve Strži letní sezónu tradiční Konferencí na Strži tentokrát tematicky zaměřenou na Anglické listy Karla Čapka. Ty v letošním roce slaví devadesát let od svého prvního vydání.

Foto: Tereza Todorová

Dům Karla Čapka ve Strži

Článek

Více než třicet diváků a zájemců o tematiku spojenou s Karlem Čapkem se vystřídalo v sobotu 29. března na Konferenci na Strži konané v autentickém prostředí letního sídla Karla Čapka. Studentská konference, která se letos konala už potřetí, dává příležitost mladým studentům nebo čerstvým absolventům k vyzkoušení svých řečnických i odborných schopností. 

Každý referent přednesl publiku vlastní příspěvek související s Anglickými listy připravený pod zorným úhlem oboru, který přednášející studuje nebo který studoval. Příspěvky jsou pak v písemné podobě rovněž publikovány na webových stránkách Památníku Karla Čapka, zde už jsou doplněny citacemi a odkazem na odbornou literaturu.

Zatímco se samotná konference nese spíše v naučně populárním duchu, písemné příspěvky nepostrádají prvky odborného textu. Letos přednášející - Nikola Reindlová, Šárka Lojdová, Roman Vaněk a Tereza Todorová - reprezentovali pohled žurnalistiky, estetiky i evropských kulturních dějin. Speciálním hostem pak byla Kristina Váňová, předsedkyně Společnosti bratří Čapků. Studentská konference na Strži je první akcí pro veřejnost, kterou Památník upozorňuje návštěvníky na blížící se letní sezónu.

Co je v Památníku Karla Čapka k vidění?

Letní sídlo Karla Čapka ve Staré Huti nedaleko Dobříše nabízí návštěvníkům expozici, která se zabývá životem a dílem Karla Čapka, Olgy Scheinpflugové a Ferdinanda Peroutky.

Návštěvníci se ocitnou v autentickém prostředí, kde mohou vidět Čapkovu pracovnu, kde napsal například Válku s mloky, Bílou nemoc a mnohá další díla. Najdete zde i další osobní věci všech tří osobností. V areálu Památníku je umístěn pomníček Dášeňky, Čapkovy nejslavnější psí hrdinky, ale třeba i zvukový totem s informacemi z místní historie.

Letní sezóna na Strži

Památník je veřejnosti přístupný celoročně, letní sezóna navíc nabízí možnost návštěvy o víkendech. Návštěvu u Čapků ve Strži tak v období od dubna do října můžete uskutečnit denně kromě pondělí od 9.00 do 17.00. Prohlídky jsou individuální, pro předem objednané skupiny je možná komentovaná prohlídka s průvodcem.

Památník můžete také navštívit v rámci některé z akcí, které jsou na rok 2014 připraveny pro veřejnost. Už 26. dubna se bude konat vernisáž výstavy Bratři Čapkové na Oravě. Při této příležitosti zde vystoupí Jana Koubková a nudit se nebudou ani děti, pro které Památník připravuje hry a hádanky.

Naučná stezka Karla Čapka

Pokud se chystáte do Památníku, určitě neopomeňte ani naučnou stezku, kterou Památník otevřel v roce 2012. Nabízí tři okruhy 1,2, 7 a 10 km. K dispozici je virtuální prohlídka trasy, pracovní listy pro malé i velké a dokonce dokumentární film o naučné stezce.

Výbornou příležitostí pro návštěvu Památníku je také akce Na Den země stezkou Karla Čapka, která proběhne na velikonoční pondělí 21. dubna. Památník chystá procházku stezkou, po jejímž absolvování obdržíte pamětní list.

Reklama

Výběr článků

Načítám