Hlavní obsah

Letní milostná ladění s Giacomo Casanovou rozpálí návštěvníky na zámku v Duchcově

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak milostně ladí zámecká společnost pod taktovkou Giacoma Casanovy, jak se rodí letní lásky a na co všechno si dělá zálusk slavný milovník žen, to všechno zažijete na duchcovském zámku během sladkých letních večerů.

Foto: Marian Hochel

Letní milostná ladění s Giacomo Casanovou v podání Divadla V Pytli

Článek

Giacomo Casanova a jeho letní lásky ožijí na duchcovském zámku, aby návštěvníkům převyprávěli svá milostná dobrodružství a avantýry všeho druhu. "Zasluhuji odpuštění, nejsem vinen, všechnu vinu má ženské pohlaví, které okouzluje duši i srdce. Ó svůdné pohlaví, působící bol..." vyznal se Casanova v návrhu na text sextetu v druhém jednání Mozartovy opery Don Giovanni, na kterém s velkou pravděpodobností spolupracoval s Mozartovým libretistou Lorenzo da Pontem.

Casanova prozradil své hrátky s ženským důvtipem i poddajností ve svých rozsáhlých pamětech Historie mého života, jejichž zásluhou přetrvává pověst neodolatelného svůdce ženských srdcí v povědomí světové kulturní veřejnosti. Své paměti začal psát v roce 1790 na duchcovském zámku z popudu hraběte Maxmiliána Lamberga a pracoval na nich do konce života. Na zámku v Duchcově strávil posledních třináct let svého života jako společník a knihovník hraběte Josefa Karla Emanuela z Valdštejna.

Letní nedělní večery na duchcovském zámku prozradí, co všechno okouzlující Casanova zamýšlel se ženami a co všechno krásné, urozené i duchaplné ženy neočekávaly od svého rafinovaného nápadníka.

Noční oživené prohlídky zámecké expozice s Giacomo Casanovou v podání Petra Stolaře a Divadla V Pytli se budou konat v termínech 24. 6., 8. 7. a 22. 7. vždy v 19.00, 20.00 a 21.00 hodin.

Přehlídka historických kostýmů

Po celé léto návštěvníci zámku v Duchcově budou moci shlédnout i výstavu replik historických kostýmů, instalovaných přímo v zámeckých expozicích. Tyto kostýmy dokumentují vývoj oděvní kultury v 18. a 19. století s důrazem na módu rokoka, klasicismu a empíru, tedy slohových období, které jsou pro současné zámecké expozice stěžejní.

Kostýmy připomenou původní majitele zámku z řad hraběcí rodiny, zámecký personál z období pobytu Giacoma Casanovy, módní apetit samotného italského svůdníka i významné hosty z minulosti, přijíždějící na zámek na pozvání Valdštejnů. Přes dvacet nádherně zdobených a náročně propracovaných kostýmů zapůjčilo pro zámecké interiéry v Duchcově Národní divadlo Brno a Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem.

Novinkou duchcovského zámku je i nedávno otevřená zámecká kavárna, situovaná naproti pokladně v centrálním traktu zámku. Návštěvníci kavárny mohou v případě příznivého počasí posedět na vrchní terase balustrádového schodiště a plnými doušky vychutnávat působivý výhled do zámecké zahrady s panoramatem Krušných hor. Cukrovinky podle originálních zámeckých receptur prozradí, jak lahodné dovede být Giacomovo potěšení, jak sladký je Valdštejnův sen a jak zaručeně úderně působí na chuť Wiederholtův šleh. Kavárna je otevřena souběžně s návštěvní dobou zámeckého areálu.

Podrobnější informace naleznete na oficiálních webových stránkách zámku

Reklama

Výběr článků

Načítám