Hlavní obsah

Letní divadelní škola pro pedagogy 2012 v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učitelé se učili v Letní divadelní škole pro pedagogy 2012, kterou uspořádalo Národní divadlo moravskoslezské.

Foto: Josef Zajíc

Letní divadelní škola pro pedagogy 2012 28.8.2012

Článek

V úterý 28. srpna v 9,00 hodin se sešlo v klubu divadla Jiřího Myrona v Ostravě asi 45 pedagogů základních a středních škol  Moravskoslezského kraje, aby se zúčastnili několika workshopů o inscenacích, které  má divadlo  na svém repertoáru nebo se chystají premiéry.

Letní divadelní školu pro pedagogy zahájil ředitel divadla Jiří Nekvasil. Po úvodním slově představil MgA. Terezu Vivijalovou z Ateliéru Divadlo a vzdělání při JAMU (Janáčková akademie múzických umění) v Brně.

Zkušená lektorka představila pedagogům některé metody a principy, se kterými  obor Divadlo a výchova pracuje a které se dají využít při reflexi divadelního představení s dětmi či studenty. Uvedla mnoho praktických ukázek a metodik k rozborům činoherních představení NDM Sůl nad zlato a Ivanov.

V druhém a třetím workshopu byli účastníci seznámení s představením opery Giacomo Puciniho (1858-1924) BOHÉMA. Děj vzniku opery a její rozbor provedl dramaturg opery Daniel Jäger. Jak pracovat s inscenací opery ve výuce a prezentaci pracovních listů k opeře Bohéma přednesla Mgr. Terezie Dörrerová ze ZŠ Mládí v Orlové.

O připravovaném muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť informovala velmi erudovaně šéfka souboru opereta / muzikál a režisérka představení Gabriela Petráková, která se svými dětskými hereckými svěřenci předvedla učitelům praktickou ukázku připravovaného představení.

Dramaturg činoherního souboru Marek Pivovar seznámil přítomné o představení Carla Goldoniho (1707 - 1793) Poprask na laguně a Tereza Vyvijalová vedla praktické cvičení. Zde učitelé prokázali své herecké schopnosti a do praktických cvičení se hravě zapojili. Zbytek kantorů jim v jejich produkci aktivně přihrával.

Vývoj a historii opery Antonína Dvořáka (1841 - 1904) Armida a cestu k výtvarnému pojetí scény a inscenačních záměrů rozebral režisér představení Jiří Nekvasil. O tom jak pracovat se studenty před a po návštěvě operního představení informovala Mgr. Markéta Šňupárková z Matičního gymnázia v Ostravě. Po ukončení divadelní školy obdrželi všichni zúčastnění certifikát o absolvování školení. Od 16 hodin pak ředitel NDM provedl zájemce budovou Divadla Antonína Dvořáka.

Letní divadelní škola pro pedagogy 2012 v Ostravě měla vysokou úroveň. Přednášeli režiséři, dramaturgové a další odborníci z řad divadelníků. Pedagogické a metodicky odborné přednášky vedli zkušení učitelé základních a středních škol Moravskoslezského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám