Hlavní obsah

Letecké fotografie Mělnicka jsou k vidění v Kralupech nad Vltavou

Novinky, Pavel Kašpar

V Kulturním domě Vltava v Kralupech nad Vltavou je do konce roku k vidění výstava leteckých fotografií Mělnicka.

Foto: CBS Nakladatelství

Majestátní hrad Kokořín, dominanta i turisticky navštěvovaná památka.

Článek

Na výstavě uvidí návštěvník zajímavá místa regionu z ptačí perspektivy. Například centrum Mělníka, soutok Vltavy a Labe, hrad Kokořín, Kralupy nad Vltavou, Veltrusy či zámek Nelahozeves.

Turisticky atraktivní region, který leží v severní části Středočeského kraje, je převážně rovinatý, do severní části však zasahuje výše položené Kokořínsko. Vodu z území zde odvádí dvě největší řeky Vltava a Labe, které se spojují právě pod Mělníkem.

Kulturní památky pohledem z nebe

Na Mělnicku je k vidění celá řada významných kulturních památek jako je majestátný hrad Kokořín pocházejí ze 14. století. Leží na ostrohu pískovcové skály nad Kokořínským dolem a patří mezi nejnavštěvovanější památky v Česku.

Dále například renesanční zámek v Nelahozevsi s muzeem Antonína Dvořáka a zámek v Liblicích z roku 1699. Výčet zajímavých zámku však nekončí, k návštěvě vybízí rovněž zámek v Liběchově se sbírkami Náprstkova muzea a barokní zámek ve Veltrusích.

Samotnou kapitolou je pak město Mělník, kde se nachází renesanční zámek s okolními vinohrady. Památka se tyčí nad soutokem řek Labe a Vltavy. Dominantu města tvoří kromě zámku také pozdně gotický chrám svatých Petra a Pavla, kde je v podzemí kostela umístěna krypta s pozůstatky až patnácti tisíci osob, zejména obětí moru.

Výstava se koná v rámci projektu nově připravované knihy Mělnicko z nebe.

Akce je zdarma. K vidění je denně každý všední den od 15.30 hodin do 20 hodin večer a o víkendu od 13.30 do 20.00.

Reklama

Výběr článků

Načítám