Hlavní obsah

Lékařská fakulta nabízí seniorům bezplatnou poradnu zdravé výživy

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ústavu hygieny a preventivní medicíny Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy pokračuje i v roce 2016 Poradna zdravé výživy pro seniory.

Foto: Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Plzni

V poradně se klientům věnují odborní asistenti ústavu a studenti 6. ročníku oboru Všeobecné lékařství.

Článek

Nabízí bezplatné vyšetření vybraných ukazatelů zdravotního stavu a hodnocení rizikových faktorů životního stylu. Na závěr se pak každý zájemce dozví, jak by měl upravit svůj jídelníček.

„O poradnu je teď v lednu velký zájem, lidé snaží zbavit kil nabraných o vánočních svátcích. Do poradny je třeba se zaregistrovat a termíny od 12. do 15. ledna jsou téměř obsazené. Senioři se ale mohou již nyní přihlašovat na termíny v únoru, březnu a dubnu," říká proděkanka Lékařské fakulty UK v Plzni doc. MUDr. Dana Müllerová, Ph.D., vedoucí Ústavu hygieny a preventivní medicíny.

V poradně se klientům věnují odborní asistenti ústavu a studenti 6. ročníku oboru Všeobecné lékařství. Každého zájemce nejprve čeká vyšetření výživového stavu, to je měření výšky a obvodu pasu, vážení, určení hmotnostně výškového indexu BMI a následně stanovení podílu tukové tkáně v organismu.

„Samotné zjištění odchylek hmotnosti od normy pro stanovení dalšího vhodného postupu nestačí. Při stanovování nadváhy či stupně obezity (popř. podváhy) je optimální znát tělesné složení vyšetřovaného. V naší poradně vyšetřujeme pro klienta nezátěžovou metodou: multifrekvenční bioelektrickou impedanční analýzou. Výstupem tohoto vyšetření je nejen určení hmotnosti a podílu tuku, ale i zjištění kvality výživy – nutriční kondice,” upozorňuje Dana Müllerová.

V rámci poradny se provádí i měření krevního tlaku a hodnocení vybraných biochemických hodnot z kapilární krve – zájemci podstoupí odběr kapky krve z prstu a vyšetření hladiny celkového cholesterolu, cukru a triglyceridů. Odborníci provedou vyhodnocení jídelníčku z hlediska zastoupení základních živin a energetické hodnoty přijaté potravy. Na základě získaných údajů je pak možné provést celkové zhodnocení výživového stavu a rizika rozvoje obezity a srdečně-cévního onemocnění. Na závěr čeká klienta porada s lékařem a individuální doporučení úpravy jídelníčku a životního stylu, případně optimální pohybové aktivity.

Poradnu zdravé výživy pro seniory zajišťuje fakulta ve spolupráci s Krajskou radou Svazu důchodců ČR v Plzni, Plzeňským krajem a díky podpoře VZP.

Reklama

Výběr článků

Načítám