Hlavní obsah

Lékaři poradí, jak řešit problémy se sluchem

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte problémy se sluchem, zhoršují se vaše stávající potíže? Neváhejte a v sobotu 23. června se přijďte poradit s odbornými lékaři českobudějovické nemocnice.

Článek

Zdejší specialisté na foniatrii budou k dispozici od 8 do 14 hodin v ambulanci Oddělení ušní, nosní, krční (ORL) v prvním patře pavilonu E (dolní areál) Nemocnice České Budějovice, a. s. v rámci akce Bílá sobota - Když sluchadla nestačí…, kterou nemocnice připravila ve spolupráci s Nadačním fondem Dar sluchu.

Zřejmě nikdo netuší, kolik sluchadel skončí v šuplíku, protože už prostě nepomáhají. Sluch se může zhoršovat plíživě. Člověk postupně přestává mít radost ze setkávání s ostatními, protože jim nerozumí, je nespokojený, často až nesnášenlivý, protože mu chybí základní lidská potřeba: komunikace, sdílení a porozumění. Uchyluje se proto do ústraní a ztrácí zájem o společenský život. Přísun informací se postupně zužuje s negativním dopadem na mozkové funkce, které se nerozvíjejí. A přitom existuje pomoc.

„Velice důležitá jsou správně zvolená a nastavená sluchadla. Pokud je úbytek sluchu tak závažný, že ani výkonná sluchadla neumožňují dostatečné rozumění řeči, může pomoci kochleární implantát,“ uvedl odborný garant akce z Oddělení ušní, nosní, krční (ORL) Nemocnice České Budějovice, a. s. MUDr. David Průša.

Zkušenosti z celého světa ukazují, že „nikdo není tak starý, aby nemohl slyšet“. Seniorů používajících kochleární implantát přibývá a výsledky jsou překvapivě dobré, ve většině případů nad očekávání výborné.

„Pokud se nacházíte v podobné situaci, nevzdávejte to. Požádejte o odborné posouzení správného nastavení sluchadel, případně si ověřte, zda by právě vám nemohl pomoci kochleární implantát. Náš tým už má mnohaleté zkušenosti. Rádi vám poradíme,“ poznamenala zástupkyně Nadačního fondu Dar sluchu Gabriela Dänemarková.

Zájemci o vyšetření sluchu zdarma se mohou objednat na telefonním čísle 773 797 671 u Gabriely Dänemarkové  z Nadačního fondu Dar sluchu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám