Hlavní obsah

Lékař konající návštěvní službu většinu dopravních předpisů porušovat nemůže

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co smějí na silnicích porušovat řidiči vlastnící znak "Lékař konající návštěvní službu"? Při užití těchto speciálních označení pouze zákaz stání. Kontrolovat oprávnění, zda vůbec smí řidič znak používat, ovšem nemůže nikdo.

Foto: wikipedia.org

Znak užívaný lékaři konajícími návštěvní službu

Článek

Nedávno proběhla médii zpráva, že majitelé znaků "Lékař konající návštěvní službu", mohou beztrestně porušovat předpisy. Hlavně ty, které se týkají parkování. Což není tak úplně pravda, zákon totiž přesně říká, co majitel tohoto znaku může porušit, neříká ovšem, kdo může kontrolovat, zda znak vlastní oprávněně.

Zákon se s ohledem na tyto znaky na přelomu července a srpna změnil. Dříve se tomuto označení říkalo lékař ve službě. Výjimky ale zůstaly stejné. Zákon vlastníkům těchto znaků povoluje porušit tato ustanovení:

V jednotlivých případech, a je-li to naléhavě nutné, nemusí po dobu nezbytně potřebnou řidiči motorového vozidla označeného lékař konající návštěvní službu dodržovat zákaz stání a zákaz stání vyplývající z dopravní značky „zákaz stání“; přitom nesmí být ohrožena bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích.

Pokud by se tedy jednalo o parkování, řidič v Praze, ale i jinde, kde jsou zavedena rezidenční parkování, na těchto místech parkovat nemůže. Nemůže parkovat ani na místech, kde jsou parkovací automaty. Na těchto parkovištích pro něj platí stejná pravidla jako pro ostatní řidiče.

Někdy znak lékaři nepomůže

„Jedná-li se o vyhrazené parkování vyznačené dopravními značkami IP 12 či IP 13c, nemohou dle právního názoru ministerstva vozidla využívat tyto zóny, i když se jedná o vozy lékařů ve službě konajících návštěvní službu,“ upřesnil Martin Novák z tiskového oddělení Ministerstva dopravy.

Stejného názoru je i odborník na dopravní právo Tomáš Beran: „Také se přikláním k tomu, že v parkovacích zónách tento znak nepomůže.“

Co zákonodárci již nedomysleli, je kontrola vlastníků znaků. Policista ani strážník nemůže po lékaři, který tento znak užije, chtít jakékoliv doklady k tomu, že je opravdu lékař konající návštěvní službu.

Pokud by ale takové vozidlo parkovalo například v rezidenční zóně (v Praze modré zóny), může ho nechat jak policista, tak strážník odtáhnout. To samé by platilo, pokud bude vozidlo parkovat v zákazu zastavení nebo v křižovatce. Na místech, kde platí pro řidiče povinnost zaplatit parkovné v automatu, platí totéž i pro tohoto lékaře.

Jestliže bude vozidlo zaparkováno tam, kde je zakázáno stání, může ho lékař porušit. Pokud takový automobil bude kontrolovat policista nebo strážník, nemůže po řidiči požadovat žádné doklady, které se vztahují k užívanému znaku, a ani doklady, které by dokazovaly, že plnil své pracovní povinnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám