Hlavní obsah

Legendární časopis ABC v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časopis ABC se stal v průběhu doby v Československu synonymem pro papírové modelářství. A právě tuto skutečnost se rozhodlo zohlednit Muzeum papírových modelů v nově uspořádané expozici. Představuje v ní mimo jiné i historii "papíráckého světa" v ábíčku.

Foto: Muzeum papírových modelů

Raketa Vostok 1 - nejstarší papírový model v časopise ABC

Článek

Časopis ABC sice neměl exkluzivitu na vydávání vystřihovánek, ale co se množství a kvality týče, neměl ve své době konkurenci. Ábíčko a papírové modely se prostě už 57 let rýmuje. Tuto skutečnost odráží nově nainstalovaná expozice v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují.

První vitríny s exponáty, které návštěvník po vstupu do Muzea uvidí, jsou věnovány právě historii vystřihovánek v časopisu ABC. Hned na první pohled zaujme logo časopisu, vytvořené na podstavcích vitrín a uvnitř jsou uložené poklady, kterými Muzeum disponuje.

Na nepřehlédnutelném čestném místě stojí sice fyzicky malý, ale historicky ohromný model rakety Vostok 1, kterým v roce 1961 letěl do vesmíru první kosmonaut J. A. Gagarin. Tento asi 10 cm vysoký model je totiž tím prvním papírovým modelem, který se objevil na stránkách ábíčka. Vyšel 4. 7. 1962 a byl uveden, jako prázdninový dárek čtenářům. Model byl převzat z polského časopisu Skrzydlata Polska (nejstarší polský časopis věnovaný letectví, vychází od r. 1930). Autor není znám, úpravu modelu provedl tehdejší šéfredaktor Vlastislav Toman.

Vostok 1 ale není jediným unikátem, který expozice Muzea nabízí. Vedle něj stojí totiž 5 autoveteránů z dílny Ladislava Müllera, které vycházely v ábíčku od roku 1969. A krásným modelem je i Slovanský statek z Luhačovického zálesí, který je premiérovým počinem lidové architektury v oblasti papírových modelů v časopisu ABC… tedy pokud odhlédneme od Českého větrného mlýnu s reklamou Knemix, od L. Müllera, který v expozici stojí hned vedle.

Pod modelem Slovanského statku je podepsána legendární dvojice autorů, spolupracujících s ábíčkem – Pavel Blecha a Richard Vyškovský.

Nepřehlédnutelným exponátem je autoveterán Laurin & Klement „Petrohrad“ autora Jaromíra Svobody. Ta patřila k sérii veteránů nazvané Fluora rallye.

Další legendární dvojicí spojenou s časopisem ABC jsou Václav Šorel a František Kobík. Ti pod autorským kódem ŠOK oslnili na začátku sedmdesátých let modely fantastických tryskových strojů, ze kterých představuje muzeum třeba proudové letadlo ABC. Ale rozsah jejich tvorby byl široký, od architektury přes automobily třeba k přistávacímu modulu „Eagle“ z mise Apollo 11.

Dalším modelem, které mapuje ve zkratce historii papírového modelářství na stránkách ABC, je třeba mlékárenská cisterna Miloše Čiháka, která je jeho prvním modelem otištěným v časopise. Není bez zajímavosti, že tahač LIAZ k cisterně udělal ve stejném měřítku Richard Vyškovský.

Prvními modely, které vyšly v ABC, se v muzeu představují i další tvůrci: Ladislav Badalec, Michal Antonický nebo Milan Weiner.

Modelů, které vyšly v ábíčku je v Muzeu nepočítaně. Tato malá ochutnávka si klade za cíl v náznaku zmapovat nejstarší produkci „papíráckého světa“ v ABC a vyzdvihnout alespoň pár jmen autorů-konstruktérů papírových modelů, kteří během téměř šesti desítek let přispěli svým umem k jeho jménu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám