Hlavní obsah

Lednice jedná o prodloužení výstavy o Janu Kaplickém

Novinky, Eliška Syrovátková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Jan Kaplický – vlastní cestou tímto rokem možná v Lednici neskončí. Organizátoři vyjednávají o jejím prodloužení.

Článek

V Lednici i nadále pokračuje výstava architekta Jana Kaplického. Ve středu 29. a ve čtvrtek 30. prosince do 16.00 hodin, 31. prosince pak od 13.00 do 15.00 hodin. Pořadatelé doufají, že se expozici podaří v Jízdárně udržet, neboť je návštěvníky stále velice žádaná.

Organizátorka Michaela Cibulková se domnívá, že osud výstavy by se mohl odvíjet podle plánované rekonstrukce části zámeckých prostor v Lednici. Tato rekonstrukce má však už teď zpoždění a tak všichni doufají, že to bude ve prospěch výstavy. Žádné pevné rozhodnutí však Cibulková zatím v ruce nemá, a tak prozatím nechává vše na svém místě.

Expozice je v Jízdárně instalována od 9. listopadu a jde o nastínění tvorby Jana Kaplického od prvotních nákresů a nápadů až po hotové a do detailu propracované modely. Ať už jde o budovy, auta či mosty. Dokonce je zde reálné sofa i se servisem, které oboje Kaplický navrhoval. Nechybí ani dokument o autorovi, který zde běží ve smyčkách.

Jan Kaplický se narodil 18. dubna 1937 v Praze. Zde vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Roku 1968 emigroval do Anglie, kde později založil svou firmu Future Systems.

Ve své rodné zemi se tento představitel high-tech architektury proslavil především svým návrhem na novou budovu Národní knihovny, která vyvolala v české společnosti mnoho sporů. Zemřel 14. ledna 2009 v Praze, ve stejný den, kdy mu jeho druhá manželka Eliška porodila dceru Johannu.

Reklama

Výběr článků

Načítám