Hlavní obsah

Lavička za 25 tisíc korun? Proč ne, když to poslouží dobré věci

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti v Plzni připravily desítky návrhů laviček. Nechybí nejrůznější motivy a barevná provedení.

Foto: Jan Kaše

Výstava v budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje

Článek

V budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje ve Smetanových sadech byla v úterý 17. ledna slavnostně zahájena výstava s názvem Nakresli mi lavičku.

Výstava je součástí projektu Plzeňské lavičky 2017, který přes deset let organizuje Rotary Club Plzeň Beseda. Po tuto dobu prováděli výtvarné ztvárnění laviček studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Letošní ročník přináší ale novinku – návrhy zpracovaly děti z plzeňských uměleckých škol.  

„Rotary Club Plzeň Beseda svým projektem Lavičky naplňuje záměry rotariánského hnutí pomáhat potřebným, pomáhat mládeži a pomáhat v místě, kde žijí. Lavičky z minulých ročníků lze spatřit v areálech Fakultní nemocnice v Plzni na Borech a na Lochotíně i ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje, kam byly po skončení minulých ročníků darovány,“ dočteme se na výstavě.

A jak celý projekt vlastně funguje? Sponzor si vybere návrh lavičky a zaplatí dvacet pět tisíc korun. Lavička je po vyrobení umístěna do veřejného prostranství. Sedmdesát procent z uvedené částky jde na pomoc sdružením Help Me, které pomáhá mladým, tělesně postiženým lidem, a Pro Cit, pomáhající dětem, u nichž byla diagnostikována porucha autistického spektra (autismus). Za deset let byly takto poskytnuty dva milióny korun.

Nutno podotknout, že design lavičky je jednotný, sponzor si tedy může vybírat podle motivu, barevného provedení a případných drobných doplňků.

Nově zahájena výstava ukazuje, jak rozmanitě a nápaditě lze takovou lavičku „vyzdobit.“ Děti od šesti let věku se zadání zhostily s obrovským nasazením a kreativitou. Piano, louka plná květů, obloha s mraky a balonem, řeka s vodními rostlinami, les s houbami a mnoho dalších motivů se dětem podařilo úžasným způsobem umístit na lavičky. Budoucí sponzoři tak mají opravdu těžký úkol – vybrat, jakému návrhu dají přednost. Všechny totiž mají svůj půvab a krásu.

A ještě jeden přínos má letošní ročník. Děti z uměleckých škol nejen tvořily a teď vystavují, ale také se zúčastnily charitativního projektu. Učí se tak pomáhat dobré věci, což je v dnešní době při výchově velice často opomíjený prvek.

Výstava, která je k vidění v 1. patře knihovny, potrvá do 3. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám