Hlavní obsah

Landecká venuše potěšila návštěvníky ostravské radnice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupy lidí měly v sobotu 19. října při příležitosti Dne otevřených dveří reprezentačních prostor Nové radnice v Ostravě zhlédnout Landeckou venuši ve své plné kráse. Byla vystavena za přísných bezpečnostních pravidel v obřadní síni.

Foto: Josef Zajíc

Landeckou venuši opatrně klade ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová s primátorem Petrem Kajnarem do prosklené skříňky. 19.10.2013

Článek

Slavnostně a velmi opatrně předávala ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová spolu s primátorem města Ostravy Petrem Kajnarem český archeologický unikát Landeckou venuši do bezpečně upravené prosklené skříňky.

Landecká venuše byla nalezena 14. července 1953 při archeologickém průzkumu vrchu Landek v Petřkovicích u Ostravy. Proto se této krásné, štíhlé ženě 4,8 cm vysoké, vyřezané z krevele, říká také Petřkovická venuše.

Po třinácté hodině v sobotu 19. října se v obřadní síni vytvořil zástup lidí, kteří chtěli tu krásu, kterou zhruba před 23 tisíci lety vyřezal pravěký člověk, spatřit. Soška byla nalezena ve zbytcích ohniště pod mamutí stoličkou v místě dávného sídliště lovců mamutů nad soutokem řek Odry a Ostravice. Originál je trvale umístěn v Archeologickém ústavu Akademie věd v Brně a do Ostravy se vrací pouze při významných příležitostech. V sobotu byla soška v Ostravě vystavena při příležitosti 60 let jejího nalezení.

Návštěvníci Dne otevřených dveří zhlédli i další reprezentační prostory, kde se scházejí a rokují zastupitelé, kde pracuje rada města, a měli možnost pohovořit s primátorem Petrem Kajnarem. Také si mohli vyjet na 85 m vysokou radní věž, z které byly mímořádně nádherné pohledy nejen na Ostravu, ale i do širokého okolí.

Na Prokešově náměstí před Novou radnicí byla také uspořádána informační akce o Ostravě jako Evropském městě sportu 2014. Návštěvníci si mohli vyzkoušet sportovní aktivity a zahrát si mini florbal na mini hřišti, které zde bylo instalováno při příležitosti budoucího pořádání Mistrovství světa ve florbalu žen. Bude se konat od 7. do 15. prosince v Brně a Ostravě. Ve čtyřech skupinách se sejde 16 reprezentačních týmů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám