Hlavní obsah

Lady Gaga podruhé ve své kariéře vystoupí v Praze

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lady Gaga, jedna z nejvíce vzrušujících a inovativních umělkyň současnosti, oznamuje evropské turné zahrnující i Českou republiku, kam se zpěvačka vrátí (5. října) po čtyřech letech od svého vyprodaného koncertu.

Foto: archív autora

Lady Gaga

Článek

Lady Gaga, občanským jménem Stefani Joanne Angelina Germanotta, pochází z New Yorku, kde se narodila v roce 1986 italským rodičům. O dvacet let později si zvolila přezdívku Lady Gaga podle písničky Radio Gaga od skupiny Queen a vrhla se na kariéru popové hvězdy.

V roce 2008 vydala album The Fame, které je podle jejích slov o tom, “že se každý může cítit slavný.” Deska se dostala na vrchol světových hitparád stejně jako její singly Just Dance a Poker Face.

Lady Gaga se stala jednou z nejprodávanějších zpěvaček. Když byla ještě malá holčička, často si prozpěvovala spolu se svým plastovým magneťáčkem písničky Cyndi Lauper, Michaela Jacksona a její táta ji inspiroval svými oblíbenými kapelami jako Rolling Stones či Beatles. Jako mladá holka byla hodně divoká - jednou ji museli zastavit členové ochranky, když tančila na stole v nóbl restauraci Upper West Side. Už tehdy bylo všem jasné, že z ní vyroste pořádné číslo.

Není divu, že tato malá dívka z dobré italské rodiny žijící v New Yorku, se stala exhibicionistkou, multi-talentovanou zpěvačkou-skladatelkou s talentem pro drama, že dnes je: Lady Gaga. „Byla jsem bavič už jako malá holka a jsem bavič i dnes,„ říká o sobě Lady Gaga, která si udělala jméno na klubové scéně New Yorku tanečním superhitem “Beautiful, Dirty, Rich”.

Gaga je dívka, která se ve čtyřech letech učila hrát na klavír podle sluchu. Ve 13 letech napsala svoji první klavírní baladu. O rok později již hraje po nočních klubech v New Yorku a je často terčem škádlení kvůli svému podivnému, výstřednímu, klášternímu oblečení. V 17 letech se stala jednou z dvaceti vybraných talentovaných dětí, které se předčasně dostaly na prestižní univerzitu umění Tisch v New Yorku. Nejdříve se proslavila psaním textů pro jiné umělce (například Pussycat Dolls a Britney Spears).

Při přípravě jejího debutového alba ji dokonce uvolňovali učitelé z výuky. Lady Gaga se pak zaslouženě se svými hity jako Just Dance a Poker Face dostala až na samotný vrchol popu a taky na první místa světových hitparád.

Lady Gaga ve své hudbě mísí taneční pop a elektro-pop, na druhé straně používá i prvky rocku a disco hudby. Tohle všechno se nalije do pomyslné martini sklenice a na světě je nová Madonna. Její koncerty bývají velmi odvážné – vystupuje v extravagantních převlecích, které si sama navrhuje a vyrábí.

O tom se budete moci přesvědčit i na jejím pražském koncertě, který se uskuteční 5. října v O2 aréně, kde představí svůj program ARTRAVE: THE ARTPOP BALL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám