Hlavní obsah

Labuť zpěvná Zpěvanka si našla partnera

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Labuť zpěvná, ornitology přezdívaná Zpěvanka, se žlutým krčním límcem a kódem 7R42 žije na střední Moravě již pět let a za tu dobu se stala skutečnou legendou. Proslavila se právě tím, že zůstává i přes léto ve střední Evropě, místo aby se vrátila do Skandinávíe, kde se pravděpodobně narodila.

Foto: Jarmila Kačírková

Labuť zpěvná "Zpěvanka" a partnerem.

Článek

Poprvé se objevila v Tovačově 16. dubna 2006. Od té doby už Českou republiku neopustila a stala se tak první labutí zpěvnou s trvalým pobytem u nás. Občas pobývla i na Hodonínsku u Bzence, v Chropyni na Kroměřížsku a delší dobu i v Kojetíně. Stále se však vrací do Tovačova a zimu tráví na řece Moravě v Kroměříži.

Snažila se také zahnízdit, ale námluvy se samcem labutě velké k ničemu nevedly. Až letos po pěti letech potkala v Tovačově samce labutě zpěvné. Že jde o samce, usuzují ornitologové podle toho, že vytrvale zahání ostatní labutě velké od Zpěvanky.

Podle vyjádření Adolfa Goebela, jednatele Moravského ornitologického spolku, se nyní s napětím očekává, zda obě labutě zpěvné vytvoří pár a zahnízdí na střední Moravě, nebo se společně vydají na severská hnízdiště labutí zpěvných. Dojde-li k zahnízdění u nás, tak to bude první případ hnízdění labutí zpěvných ve volné přírodě v České republice.

Pokud si chcete prohlédnout labuť zpěvnou Zpěvanku a jejího partnera na vlastní oči, tak si vezměte několik suchých rohlíků a zajděte si na procházku k Hradeckému rybníku v Tovačově.

Reklama

Výběr článků

Načítám