Hlavní obsah

Květnová aukce v Mánesu zaútočí na pořadí aukčních rekordů uměleckých děl v rámci České republiky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 14. května proběhne ve velké výstavní síni v Mánesu další aukce uměleckých děl, pořádaných aukční síní Adolf Loos Apartment and Gallery. Ve hře bude "útok" na pořadí aukčních rekordů v rámci České republiky.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery (archiv)

Nejcennějším dílem květnové aukce v Mánesu bude olej Prisme od malíře Františka Kupky.

Článek

Jedním z nabízených děl bude totiž olej na plátně Prisme malíře světového jména Františka Kupky s vyvolávací cenou 49 miliónů korun, který přímo od autora zakoupil v roce 1951 Kupkův jediný galerista Louis Carré.  

Aukční katalog dále obsahuje více než stovku kvalitních uměleckých děl, přes práci na papíře, plastiku až k olejomalbě. Vedle již zmíněného nejcennějšího díla aukce jsou na seznamu například unikátní oleje Antonína Hudečka - U potoka (z Okoře) a Antonína Slavíčka - Na okořském potoce, dále Zátiší s rybou a citronem nebo výjimečná plastika Hlava od Emila Filly. Současné umění reprezentují v seznamu děl obrazy Václava Boštíka, Jana Merty a spolu s nimi i vzácná plastika Adrieny Šimotové.   

Předaukční výstava a poté aukce tedy nabídne výběrová díla z období od 18. století až po současnost. Vyvolávací ceny uměleckých děl se budou pohybovat od 8 tisíc až do již zmiňovaných 49 miliónů korun a podle pořadatele aukce si tudíž přijde na své opravdu každý sběratel umění.

Než květnová aukce v Mánesu začne, připomeňme si aukční rekordy uměleckých děl v rámci České republiky:

1. místo: František Kupka, Série C I., 1935, olej na dřevěném panelu, vydraženo za 62 000 000 Kč - nejdražší umělecké dílo všech dob vydražené na aukci v České republice.

2. místo: František Kupka, Tvar modré, 1913, olej na plátně, vydraženo za 57 422 500 Kč

3. místo: Oskar Kokoschka, Žáby,1968, olej na plátně, vydraženo za 37 700 000 Kč jako světový rekord autora jeho poválečného období.

Všechna rekordní díla nabídla aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery.

Reklama

Výběr článků

Načítám