Hlavní obsah

Květná zahrada v Kroměříži je pro veřejnost otevřena celoročně

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kroměřížská Květná zahrada, známá též pod názvem Libosad, patří mezi nejvýznamnější zahradní díla v celosvětovém měřítku. Jde o přechod od pozdně renesančních italských zahrad k zahradám barokně klasicistním francouzského typu, jako je například ta ve Versailles.

Foto: Robert Rohál

Vstupní část do Květné zahrady.

Článek

Dnes patří Květná zahrada mezi nejvýznamnější zahradní památky, její půvab mohou návštěvníci obdivovat v každém ročním období. Funguje v režimu celoročního provozu. Návštěvníci zde mají možnost samostatného vstupu bez nebo s průvodcem. Návštěva zabere minimálně 45 minut.

Květná zahrada je osovou zahradou založenou v roce 1665 na půdorysu protáhlého obdélníku o rozměrech 300 x 485 metrů s množstvím geometricky stříhané zeleně a květinových ornamentů. Rafinovaná symetrie a perspektiva vás vede zahradou jako mytickým labyrintem, ve kterém objevujete originální architekturu, sochařská díla, bludiště, vodní prvky a zahradní umění.

Průvodcem zahradou ovšem nyní může být i váš mobilní telefon nebo tablet. Projekt mobilní aplikace byl pod názvem Osmero cest do Libosadu realizován díky programu Ministerstva kultury České republiky Podpora pro památky UNESCO. Pracovníci Metodického centra zahradní kultury věří, že se nová služba osvědčí a zkušenost s jejím provozem bude inspirací pro správce dalších historických zahrad v České republice.

Foucaultovo kyvadlo 

Uprostřed Květné zahrady se nachází osmiboká rotunda s bohatou vnitřní freskovou a štukovou výzdobou. Unikátní kyvadlo demonstrující otáčení planety Země kolem své osy se nachází uprostřed rotundy. Toto zařízení je kopií kyvadla, které v roce 1852 zavěsil v kopuli pařížského Pantheonu proslulý fyzik Jean Bernard Léon Foucault.

Kroměřížské kyvadlo bylo pořízeno z iniciativy zdejšího gymnaziálního profesora, fyzika a astronoma Františka Nábělka při příležitosti jubilejní hospodářko průmyslové výstavy k 60. výročí vlády císaře Františka Josefa I. v roce 1908. Na 22,35 metrů dlouhé struně je zavěšena dvacetikolová koule s hrotem, který při rozkývání zapisuje svou dráhu do jemného písku na kamenném stole. Po hodině bychom měli podle stopy v písku poznat, že se Země pootočila o 15 stupňů.

Není bez zajímavosti, že fungující Foucaultovo kyvadlo je jedním z pouhých čtyř kyvadel tohoto druhu na světě.

Květná zahrada v Kroměříži se stala vítězem soutěže DestinaCZe 2016 v kategorii Kudy z nudy – zážitek pro celou rodinu. Za tímto oceněním stojí nejen vizuální krása památky denně tvořená skrze ruce zahradníků, ale také úsilí o její kvalitní prezentaci především skrze nabízené vzdělávací programy pro celou rodinu.

Zatímco do 29. října je Květná zahrada otevřena od 8 do 16.30 hodin, v listopadu to bude od 9 do 15.30 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám