Hlavní obsah

Květinová aranžmá vyzdobí zámek v Litomyšli

Novinky, Zdeňka Kalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podzimní zářijové dny vyzdobí reprezentační pokoje Státního zámku Litomyšl aranžmá z čerstvých květin a podzimních plodů. Od 9. do 17. září se uskuteční výstava Květiny na zámku v Litomyšli, Období sklizně a lovů.

Foto: Zdeňka Kalová

Bohatá květinová výzdoba reprezentačních sálů.

Článek

Státní zámek Litomyšl zve na výstavu Květiny na zámku v Litomyšli, s podtitulem Období sklizně a lovů.

Litomyšlský zámek sloužil po tři století většině svých majitelů jako letní venkovské sídlo. Aristokracie přijížděla na období sklizně, tedy od června do října, aby unikla dusnu velkých měst a současně aby si užila čerstvost plodů, která v oněch měsících vydávala jejich panství. Ovoce, zeleninu, květiny i lovnou zvěř.

Tyto historické skutečnosti se staly inspirací pro podzimní aranžerský seminář, který vyzdobil reprezentační prostory zámku v Litomyšli v duchu sklizně a také historizujícími květinovými vazbami.

Výstava Květiny na zámku v Litomyšli je umístěna v reprezentačních pokojích. Ve dnech 9. a 10. září budou pokoje s výzdobou přístupné bez průvodce a od 12. do 17. září v rámci klasických prohlídek, vždy od 10:00 do 17:00. Poslední prohlídka začíná v 16:00.

Výstavu pořádá Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově; Státní zámek Litomyšl ve spolupráci s Bohuslavem Rabušicem.

Reklama

Výběr článků

Načítám