Hlavní obsah

Kutná Hora zve na výstavu Europa Jagellonica

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kutné hoře je od května k vidění rozsáhlá výstava Europa Jagellonica. Představuje umění a kulturu ve střední Evropě v době, kdy vládli Jagellonci, tedy v 15. a začátkem 16. století.

Foto: Jana Bečková

Jezuitská kolej - GASK a vzadu chrám sv.Barbory

Článek

Do Kutné Hory se lze dobře dostat vlakem, ale pozor z hlavní trasy je potřeba přestoupit na lokálku do stanice Kutná Hora - město.

Odtud se pak vlevo a po ulici Sokolská a Tylova dostanete k chrámu sv. Barbory i ke galerii. Jednoduše stále do kopce.

"Europa Jagellonica /Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců/ 1386–1572 je česko-německo-polský výstavní projekt, který poprvé v širokých mezinárodních souvislostech střední a středovýchodní Evropy představuje Jagellonce jako evropskou dynastii s dopady na umění a kulturu," charakterizuje výstavu pořadatel.

Mimořádný výstavní projekt začíná v Kutné Hoře v rámci zastřešujícího tématu: „Těžba stříbra a umění kolem roku 1500“. Poté se výstava z velké části přesune do Varšavy. Zde bude od října 2012 do ledna 2013 projekt pokračovat na dvou místech – v Královském zámku a v Národním muzeu – pod názvem: „Jagellonci – evropští panovníci mezi Baltem, Jaderským a Černým mořem“. Europa Jagellonica se završí v Postupimi, kde bude výstava probíhat od března do června 2013 pod titulem „Spojení věrnosti a lásky. Sňatková politika Jagellonců s říšskými knížecími rody“.

Výstava je rozsáhlá, jsou zde díla z celé Evropy a jedná se o všechny druhy umění vznikající v době vlády Jagellonců . Potrvá až do 30.9.2012 a je otevřeno i v pondělí a to od 10-18 hodin pro bližší informace jděte na stránky GASK. Základní vstupné na výstavu je 190 Kč.  

Po obědě jsme se vydali zpět a navštívili zvonici v Jezuitské koleji kam po zaplacení dalšího vstupného vystoupáte do zvonice, kde jsou tři zvony a zvláštní výhled na Chrám sv. Barbory.

Do něj je možné se podívat za 60 korun a vevnitř lze fotografovat. Chrám  je tak známý, že mohu jen napsat úchvatné, krásné a kolosální dílo.

A za stálého hustého deště jsme se ještě podívali do údolí z výhledu u chrámu sv. Barbory a vydali se kolem Jezuitské koleje a kostela sv. Jakuba a Vlašského dvora na Palackého náměstí a dolu na nádraží.

Kutná Hora má spoustu památek a pamětihodností, které nestačíte projít za jeden den a úplný výčet naleznete na stránkách o Kutné Hoře.

Z výletu naleznete více fotografii ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám