Hlavní obsah

Kunratice restaurují sochu sv. Jana Nepomuckého

Novinky, Radka Snížková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam se poděla socha sv. Jana Nepomuckého stojící léta u Vídeňské ulice v pražských Kunraticích?

Foto: Radka Snížková

Sv. Jan Nepomucký v pražských Kunraticích, stav před opravou

Článek

Jednou z cenných kunratických pamětihodností je barokní socha sv. Jana Nepomuckého, která dlouhá léta stávala v podhradí zříceniny královského Nového hradu, na dvorku restaurace Zelené domky. Upozorňují na ni texty na informačních tabulích u zříceniny.

Nyní ji ovšem turisté hledají marně. Úřad městské části rozhodl o jejím velmi potřebném zrestaurování. To probíhá od podzimu v ateliéru akademického sochaře prof. Jana Hendrycha a má být dokončeno po roce, na podzim 2015. Poté bude socha sv. Jana Nepomuckého umístěna na Kostelním náměstí a prohlášena Kulturní památkou.

Kunratický Nový hrad krále Václava IV. byl pražskými husity dobyt a pobořen už po deseti letech existence, v roce 1421. Na jeho troskách a z jeho kamene dal pozdější majitel, hrabě Jan Arnošt z Golčů vybudovat v roce 1736 kapli, jejíž součástí byla i zmíněná socha, taktéž vytesaná z místního kamene.

Jan Nepomucký se stal světcem právě přičiněním Václava IV., což byla zřejmě i klíčová pohnutka ke stavbě kaple. Ani ta však nestála dlouho, pouhých padesát let. Po jejím zániku byl kamenný svatý Jan přesunut na příhodnější místo a bez jakékoli péče zůstal zachován téměř zázrakem.

Před restaurováním byla socha (i se soklem vysoká 3 metry) již velmi poničena, chyběly obě paže, kámen se drolil. Je skvělou zprávou, že se podaří tomuto pamětníku starých časů vrátit opět formu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám